Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ingrediensmärkningen förbjuds?

Länsrätten har i en dom beslutat att det från och med den 1 september 2006 inte är tillåtet att marknadsföra registrerade produkter som innehåller KRAV-godkända ingredienser. Man får alltså inte ange i marknadsföringen att en KRAV-godkänd råvara använts vid tillverkningen. Livsmedelsverket motiverade sitt beslut med att KRAVs namn är synonymt med ekologiskt för konsumenterna. Det är inte tillåtet att marknadsföra ekologiska ingredienser enligt förordningen, och därmed anser Livsmedelsverket att det inte heller är tillåtet att marknadsföra KRAV-godkända ingredienser. Beslutet överklagades men Länsrätten gick på Livsmedelsverkets linje. Därför har nu Länsrätten beslutat att KRAVs dotterbolag Aranea Certifiering inte får certifiera enligt reglerna om Registrering av KRAV-godkända ingredienser. Sista ordet är ännu inte sagt eftersom Aranea Certifiering kan begära prövningstillstånd i Kammarrätten..

2006-08-24