Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Aftonbladet granskar KRAV och ekologiskt

”Bluffen med Kravmaten, ekologiskt är inte nyttigare -bara dyrare” kunde man i går läsa på Aftonbladets förstasida. Under tre dagar publicerar tidningen Aftonbladet en artikelserie om den KRAV-märkta maten. Under rubriker som ”Ekomaten –en bluff” och ””KRAV-märkt är inte nyttigare” går man till angrepp mot KRAV och regeringens satsning på att få de svenska konsumenterna att äta mer ekologiskt. Bland annat har man låtit analysera olika grönsaker för att se om de ekologiskt odlade grönsakerna innehöll färre bekämpningsrester. Man fann att varken de ekologiska eller konventionella grönsakerna innehöll spår av kemikalier, så när som på en svenskodlad konventionell morot där man fann spår av bekämpningsmedlet Iprodion. Vidare konstaterar man att några positiva hälsoeffekter inte kan bevisas och att de positiva miljöeffekterna med ekologisk odling är små. Aftonbladet skriver också att de KRAV-märkta livsmedlen är i snitt 75 procent dyrare än de konventionella och att ”Djuren plågas av KRAV´s regler”.

2006-08-17