Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lantmännen kontrakterar 3300 hektar eko-utsäde

Det senaste åren har Lantmännen arbetat mycket med att ta fram ett friskare och ett mer ogräsfritt och sortrent spannmålsutsäde. Och resultaten är goda, vilket gjort färre utsädes partier idag kasseras. Detta är anledningen till att Lantmännen kunnat minska sina ekologiska spannmåls- och ärt/åkerbönaodlingarna från drygt 4000 hektar 2004 till 3300 hektar 2006. Av de 3300 hektaren utsädes odlingar är cirka 30 procent höstsådda grödor. - Vi har de senaste åren arbetat hårt med friskheten av eko-utsädet och med de möjligheter som idag finns med värmebehandling och biologisk betning med Cedomon och Ceral, så har vi kommit en bra bit på vägen. Till kommande säsonger kommer vi att fokusera på att minska andelen ogräsfrö och andra inblandningar i utsädet ytterligare. Våra kunders behov av KRAV-godkänt utsäde för 2006/2007 ligger på cirka 6-7000 ton, vilket vi med säkerhet klarar idag, säger Gunnar Danielsson, odlingsansvarig utsäde Lantmännen.

2006-08-08