Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Eco Trade: De svåra åren över för spannmålsodlarna

På Eco Trade hyser man gott hopp för den framtida försäljningen av ekologisk spannmål. Enligt Eco Trades Anneke Svantesson är det fortsatt dålig marknadsutveckling i Sverige men i Europa kan man räkna med en ökad efterfrågan om ca 10 procent framöver på grund av den ökande efterfrågan på ekologiska produkter. -Den största potentialen ser vi i exportmarknaden. I Sverige är vi bra på att ta fram råvara men dåliga på förädling. Det finns en viss brist på ekologisk spannmål i Europa som följd av den växande marknaden och en kommande brist på eko-havre i USA där marknaden fullständigt exploderat och där finns det enorm potential. Som svensk spannmålsodlare måste man fråga sig vad man är bäst på att producera om man skall nå framgång men råg och raps är svårare att sälja. En grundregel är annars att ”Mer är lättare att sälja”, både för oss och för den enskilda producenten. Men generellt sett kan sägas att de tuffaste åren för de ekologiska spannmålsodlarna nog är över för den här gången, sade Anneke Svantesson.

2006-04-11