Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Tredubblad försäljning av eko-vin hos Systemet

Förra året mer än tredubblades Systembolagets försäljning av rött ekologiskt vin, 840 000 liter såldes under 2005 mot 230 000 liter under året före, vilket betyder en ökning med drygt 250 procent. Bäst av det röda vinet sålde 3-liters boxen Ecologica Shiraz. För vitt vin var ökningen över 20 procent eller 40 000 liter men volymen betydligt mindre: 160 000 liter sålda under 2005. -Vårt mål är att den ekologiska försäljningen skall stå för 1 procent av den totala försäljningen. I dagsläget gör det röda vinet redan det men sammantaget blir eko-försäljningen knappt 0,5 procent av den totala försäljningen. Intresset ökar för eko-vin, kvalité och priser har förbättrats enormt, däremot är tillgången ett problem. De flesta ekologiska viner tillverkas i små volymer. Vi har varit begränsade till ett fåtal länder som klarar leverera de stora volymer som en lansering i vårt sortiment kräver. Det är främst Italien, Chile, Argentina och södra Frankrike. Vi vill gärna öka bredden och djupet i det ekologiska sortimentet mer än så framöver, säger Sara Engstrand som är kategorichef för vin på Systembolaget.

2006-03-22