Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Liten ljusning på den ekologiska exportmarknaden

De stora skördarna i Sverige och Europa i år har medfört att det varit trögt på exportmarknaden under hösten. Nu har det äntligen börjat rör sig för på exportmarknaden för ekologisk spannmål. Störst efterfrågan är det på vårvete med högt protein och falltal. Lantmännens Eco Trade meddelar att man fram tills årsskiftet kommer leveranser av ekologisk spannmål att betalas med samma delbetalningsnivå som gällt under skördepoolen. Vid årsskiftet beräknar Eco Trade att slutbetala råg och matärter. Samtidigt är Eco Trades plan att vid årsskiftet höja delbetalningsnivån på foderärt, åkerböna, vår- och höstvete, rågvete och korn. - Liksom förra året har vi genomfört en stor exportaffär av ekologisk grynhavre till USA. När den har skeppats kommer all havre slutbetalas. Vårt mål är att genomföra detta till årsskiftet. USA är en intressant handelspartner. Trenden för ekologisk där är mycket positiv där och vi hoppas naturligtvis på fler exportaffärer dit, säger Anneke Svantesson, VD Eco Trade.

2004-12-03