Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Brist på ekologisk spannmål ger höga priser

Lantmännen tror på normalskörd av ekologisk spannmål, trots en besvärlig vår med torka och köld som tog hårt på höstvete och höstrapsen. Skörden är snart färdig Skåne och en fjärdedel i Sverige totalt och efterfrågan och priserna är fortsatt höga för många av ekogrödorna.

- Skörden av ekologisk spannmål full gång och det är blandad kompott på det vi får in. I Skåne har vi en del maltkorn och höstvete som har för låga proteinhalter, men volymerna är bra, säger Adnan Zelkovic, ansvarig för den ekologiska spanmmålshandeln på Lantmännen Lantbruk.

Bristen på ekologisk spannmål i världen märks av. Efterfrågan är stor åtminstone på kort sikt. Framförallt är det närområdet Norge, Tyskland och England som nu letar efter ekologiska volymer som man tidigare köpt från Ukraina eller Ryssland. Det gör att de ekologiska priserna håller sig väl uppe. KRAV-spannmålen har heller inte fått den dipp som den konventionella fick i slutet av juli och anledningen är att alternativ till ekologiskt inköp av spannmål är färre.
- Försäljningen av ekologisk spannmål går bra. Det finns förfrågningar från våra grannländer och övriga länder i Europa. Merbetalningen mot konventionella priser ligger fortsatt högt, bättre än på många år, säger Adnan Zelkovic.

Precis som andra spannmålshandlare vittnar Lantmännen om en försiktighet i affärerna.
- Kunderna köper mindre partier och gör avslut oftare. Det är en skillnad mot tidigare år. Det är ett sätt att säkra sig att betala rätt peng som inköpare av spannmål till sin foderproduktion eller till produkter som går till konsument, säger Adnan Zelkovic.

2022-09-01