Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Slätte ekodag 21 juni – sista anmälningsdag 15 juni!

Nu är det sista chansen att anmäla dig på Slätte Ekodag som går av stapeln den 21 juni på Slätte Gård utanför Töreboda i Västra Götaland. Sista anmälningsdag är den 15 juni och datumet är satt för att vi skall hinna boka all den fantastiska mat som skall tillagas av vår egen gårdkock Ulrik Lindelöv, grillarnas grillmästare.

Slätte ekodag är en mötesplats för professionella lantbrukare, som vill ta del av föreläsningar med ledande experter och innovatörer, mingla med kollegor i branschen, äta mat i världsklass och besöka de 35 utställande företagen. En röd tråd för årets evenemang är innovation.

Bland årets föreläsare hittar man profilen Bo Stark, Väderstad, som föreläser om Väderstads nya precisionssåmaskin Proceed. I fält kan man träffa Fredrik Tidström som visar på ett nytt sätt hur man kan snabbanalysera jorden och mäta en massa faktorer i marken som bland annat mull- och kvävehalter.

Grönafältsgropen med jordexperter
Att kunna bygga en bättre och djupare jord intresserar många – och är ett även ett givet ämne på Slätte ekodag. Den grävda gropen i det ”gröna fältet” blev en succé som intresserade många besökare ifjol. I den kan man för andra året i rad undersöka jorden själv tillsammans med jordexperten Anne-Christine von Mülmann, från Sobac i Tyskland och titta på hur jorden utvecklas med hjälp av mikroorganismer. Målet är att dubbla mullhalten från knappt tre procent till sex procent på tio år och – just nu har man nått halvvägs mot målet.

På gröna fältet, som är indelat i 34 olika follor, pågår dessutom en intensiv betning av kor som betar på fältet i 12 timmar per folla. Därefter flyttas djuren till nästa folla. Detta för att trycka ned maximalt med socker i jorden och få komockorna jämt utspridda. Betesexperten Thomas Brosin finns på plats för frågor och diskussioner.

Besök från USA
Dessutom kommer Lantmännen Adnan Zelkovic för att diskutera spannmålsmarknaden tillsammans med Sam Raser på Grain Miller, som är världens största inköpare av havre. De ger en inblick i den internationella marknaden för spannmål. Från Svensk Raps deltar Albin Gunnarsson för att lyfta den aktuella frågan om raps. På energitemat lyfts även frågan om solcellsparker på åkermark och vilka möjligheter lantbrukare kan ha att bli självförsörjande på el i takt med att allt fler eldrivna maskiner utvecklas.

Grillkungen Lindelöv till Slätte
Ett besök på Ekodagen innebär både föreläsningar, mingel med branschkollegor, kunskapsöverföring och utställare. Många kommer för en mix av allt, en del är mer inriktade på föreläsningar och andra intresseras mer av utställarnas utbud.

Slätte ekodag brukar locka mellan 300-500 personer, både ekologiska och konventionella lantbrukare. Tanken med dagen är att ge de pusselbitar som lantbrukarna inte kan få någon annanstans.

Dagen arrangeras av Ekoweb tillsammans med Slätte gård!

Hjärtligt välkomna och du kommer väl?

Olle & Emil

2022-06-13