Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Innovationstema på årets ekodag

Slätte ekodag är en mötesplats för professionella lantbrukare, som vill ta del av föreläsningar med ledande experter och innovatörer, mingla med kollegor i branschen, äta mat i världsklass och besöka de 35 utställande företagen. En röd tråd för årets evenemang är innovation.

På Slätte Ekodag är ett tydligt tema innovation, bland årets föreläsare finns företaget Ekobot som berättar om sin autonoma ogräsmaskin och Väderstad som berättar om precisionssåmaskinen Proceed, som med hjälp av precisionsteknik garanterar att varje utsäde hamnar på exakt rätt plats. Fredrik Tidström berättar om ett nytt sätt att snabbanalysera jorden och mäta en massa faktorer i marken som bland annat mull- och kvävehalter.

Grönafältsgropen med jordexperter
Att kunna bygga en bättre och djupare jord intresserar många – och är ett även ett givet ämne på Slätte ekodag. Den grävda gropen i det ”gröna fältet” blev en succé som intresserade många besökare ifjol. I den kan man för andra året i rad undersöka jorden själv tillsammans med jordexperten Anne-Christine von Mülmann, från Sobac i Tyskland och titta på hur jorden utvecklas med hjälp av mikroorganismer. Målet är att dubbla mullhalten från knappt tre procent till sex procent på tio år och – just nu har man nått halvvägs mot målet.

På gröna fältet, som är indelat i 34 olika follor, pågår dessutom en intensiv betning av kor som betar på fältet i 12 timmar per folla. Därefter flyttas djuren till nästa folla. Detta för att trycka ned maximalt med socker i jorden och få komockorna jämt utspridda. Betesexperten Thomas Brosin finns på plats för frågor och diskussioner.

Besök från USA
Dessutom kommer Lantmännen för att diskutera spannmålsmarknaden tillsammans med Grain Miller, som är världens största inköpare av havre. De ger en inblick i den internationella marknaden för spannmål. Från Svensk Raps deltar Albin Gunnarsson för att lyfta den aktuella frågan om raps. På energitemat lyfts även frågan om solcellsparker på åkermark och vilka möjligheter lantbrukare kan ha att bli självförsörjande på el i takt med att allt fler eldrivna maskiner utvecklas.
– Jag är väldigt nöjd med programmet och årets föreläsare och utställare. Det håller hög klass, precis som vi vill ha det. Det kommer bli spännande att besöka Slätte ekodag i år med så mycket duktiga människor på plats, säger Olle Ryegård, projektledare för Slätte Ekodag.

Emil Olsson, som äger Slätte gård och startade Slätte Ekodag tillsammans med Therese W Olsson, fyller i:
– Vi vill att det finns gott om tid att prata med forskare och experter och även ställa lite djupare frågor vid utställarna. Det vet jag att många besökare uppskattar och lantbruk är svårt och klurigt att lyckas med så man måste kunna ventilera sina problem ibland, säger Emil Olsson.

Grillkungen Lindelöv till Slätte
Ett besök på Ekodagen innebär både föreläsningar, mingel med branschkollegor, kunskapsöverföring och utställare. Många kommer för en mix av allt, en del är mer inriktade på föreläsningar och andra intresseras mer av utställarnas utbud.
– Man köper en biljett som ger entré till hela dagen och får sedan röra sig fritt på området, föreläsningarna har begränsat antal platser, där gäller först till kvarn. Maten som lagas till av grillsspecialisten Ulrik Lindelöv brukar vara mycket uppskattad, säger Olle Ryegård.

Slätte ekodag brukar locka mellan 400 och 500 personer, både ekologiska och konventionella lantbrukare. Tanken med dagen är att ge de pusselbitar som lantbrukarna inte kan få någon annanstans.
– Jag hoppas att man åker härifrån och känner att man har träffat många nya intressanta företagare och kompisar och att man känner att det är kul att vara svensk livsmedelsproducent!, avslutar Olle Ryegård Ann-Louise Larsson

2022-05-08