Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

USA: Ekologiska marknaden växer ordentligt 2021-2027

Den amerikanska ekologiska livsmedelsmarknaden beräknas årligen växa med nästan 9 procent under perioden 2021-2027, enligt en nyligen genomförd studie konsult- och marknads undersökningsföretaget BlueWeave Consulting.

Det som driver marknadstillväxten i USA är enligt studien är de amerikanska konsumenternas ökande hälsomedvetenheten. Dessutom finns en växande oro över miljöpåverkan från konventionellt jordbruk på grund av den omfattande användningen av kemiska gödningsmedel, bekämpningsmedel och andra ämnen som påverkar eko-marknaden att växa.

Enligt United States Department of Agriculture (USDA) finns det nu ekologiska livsmedelsprodukter tillgängliga i nästan 3 av 4 konventionella livsmedelsbutiker över hela USA och ekologisk försäljning står idag för mer än 4 procent av den totala USA matförsäljning.

Vidare visade studien att 82 procent av amerikanerna köper ekologiska livsmedel och den största delen av ekoförsäljningen görs från vanliga livsmedelsbutiker. Endas en mindre del av inköpen görs från nätet och det är i butikerna som de yngre konsumenterna börja köpa ekologiska livsmedel. Därför satsar de stora livsmedelskedjor som Walmart, Target, Costco, Kroger och Safeway på att marknadsföra sina ekologiska livsmedel i butikshyllor och förbättrar därmed konsumenternas tillgång till ekologiska livsmedel. Detta förväntas vara en av faktorerna som ökar marknadstillväxten under prognosperioden.

En faktor som drar ned tillväxten på den amerikanska marknaden är de höga kostnader för ekologiska livsmedel. Ekologiska livsmedelsprodukter har i jämförelsevis betydligt högre priser än konventionella livsmedel i USA. De senaste åren har också inflationen drivit upp prissättningen på ekologiska produkter i USA, och det stigande priset på konstgödsel kommer sannolikt att pressa upp priserna på ekologiska livsmedel ytterligare i framöver. Dessutom påverkar bristen på fraktcontainrar och arbetskraft priset på ekologiska livsmedel, vilket begränsar tillväxten på den ekologiska livsmedelsmarknaden i USA.

Enligt Weekly Retail Organic Price Comparison från United States Department of Agriculture (USDA), kostar ekologiska bananer 0,69 USD per pund medan oorganiska bananer kostar 0,48 USD. På samma sätt kostar en 3-pund påse ekologiska apelsiner cirka 6,03 USD och priset för samma påse är 3,42 USD för oorganiska apelsiner. På samma sätt betalar kunderna 5,0 USD för en 5 punds påse ekologisk potatis, medan samma påse med vanliga potatis kostar 3,11 USD.

Källa: BlueWeave och USDA

2022-05-06