Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ny norsk produkt: No-Fence – ett nytt sätt att beta och stängsla

Nu finns det äntligen här. En ny spännande produkt som gör det möjligt för lantbrukare att kunna ha sina djur betande inom faställda områden, men utan behov av traditionella stängsel. En norsk uppfinning som nu finns i ett trettiotal olika länder i världen.

Det norska företaget Nofence har uppfunnit ett system för att kunna hålla djur inom ett visst område utan att använda traditionellt stängsel. Företaget har utvecklat ett GPS-kontrollerade halsband(Nofence Grazing Technology) för nötkreatur, får och getter, som gör det möjligt för användare att digitalt ställa in betesområden, med en ljudsignal som fungerar som ett första "stängsel" och en liten elektrisk puls som det sista avskräckningsmedlet för att behålla dem inom dessa gränser.

Den består av en solcellsdriven GPS-halsband som markerar de digitala "fälten"-bönder som ställs in för ett visst område via en webbportal som drivs av företaget och en lättanvänd app på ditt mobiltelefonnätverk. Den förlitar sig på GNSS-positioneringssystemet för noggrannhet (GPS- och GLONASS-satelliter) men bra mobiltäckning är också ett plus för praktisk kontroll.

Tekniken utvecklades i Norge av en bergsbonde som ville utnyttja betesområden, men utan extra kostnad för stängsel. Från en stående start för 10 år sedan finns det nu 35 000 halsband i bruk runt om i världen, varav 3500 av dessa i Storbritannien, där företaget nu har sin enda bas utanför hemlandet.

Detta gör att staketet enkelt kan justeras eller flyttas, vilket ger djuren tillgång till nya ytor och fräscha betesmarker. Nofence låter också användare spåra sina djurs rörelser och varnar ägare om något olämpligt händer.

Förutom att den används i bevarande- och habitatbeteprojekt, har tekniken också en roll att spela i skötta betessystem, vilket innebär att stökigt jobb med att flytta elfästet i exempelvis stripbetessituationer kan elimineras. I Sverige skulle detta system kunna användas för att öka och optimera betena väsentligt.

I många delar av världen används systemet redan för att styra betet. På otillgängliga platser och samtidigt ha koll på djuren i naturreservat eller där man vill få in djur i spannmålsproduktionen igen med ett intensivt bete för att bygga upp jorden.

Källa: www.nofence.no

2022-05-05