Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nyhetsarkiv 2021


Nordic Organic Food Fair: Slutsåld Ekomässa i Malmö Den 17-18 november genomför Nordic Organic Food fair igen I Malmö. Mässan är slutsåld och har cirka 450 utställare vara drygt 300 utställare är företag som arbetar med ekologiska produkter. Temat för året är växtbaserade livsmedel. Läs mer » onsdag 20 oktober 2021
 
KRAVs insatslista.se – underlättar att hitta eko-godkända insatsmedel En ny digital plattform för de insatsmedel som är tillåtna att använda i svenska ekologiska lantbruk har nu lanserats av KRAV. Plattformen innehåller nästan 800 produkter och lanserades i mitten av oktober. Den har tagits fram av KRAV i samarbete med forskningsinstitutet FiBL. Läs mer » måndag 18 oktober 2021
 
Krönika: Kan man sälja något som inte går att hitta? Efter en del letande lyckas butikspersonalen i den stora butiken hitta en ekologisk hårdost efter att jag själv har gett upp. Det finns en enda ekologisk ost i dessa hyllberg av hårdostar. Den ekologiska mjölken från lokala Sju Gårdar är förstås slut och jag är bara tacksam över att jag har egna kor och inte behöver titta på det påvra utbudet av ekokött där jag kan välja mellan köttfärs och … köttfärs. Om man undrar varför ekoförsäljningen sjunker, är det bara att titta hur det ser ut i butikerna. Läs mer » fredag 08 oktober 2021
 
Skarhult Eko har fått nog:Underkänt potatisutsäde skall man som odlare få ersättning för! Dåligt eko-utsäde av potatis ställer till det för många potatisodlare i Sverige. De flesta partierna håller bra kvalitet men det finns också partier som inte gror överhuvudtaget eller bara till viss del. Detta är ett välkänt problem där odlarna fått stå med mössan i handen då utsädesföretagen friskriver sig för alla risker för den dåliga utsädespotatisen. Nu tar Skarhult Eko AB upp kampen att bara behöva betala för ett fullgott utsäde. Läs mer » torsdag 07 oktober 2021
 
Prisrace på ekologisk spannmål på gång? Samtliga spannmålshandlare, både nationella och internationella, rapporterar nu om stigande priser för den ekologiska spannmålen. Frågan är om det verkligen finns tillräckligt med ekologisk spannmål i Sverige för att försörja den ekologiska spannmålsmarknaden med inhemsk spannmål denna säsong? Läs mer » onsdag 06 oktober 2021
 
Försäljning av ekolivsmedel går som tåget i Danmark på ”nätet” Knappt hälften av allt livsmedel som säljs genom e-handelssiten Coop.dk MAD är nu ekologisk. Det är tre gånger högre i e-handel än i faktiska butiker. Enligt Coop.dk MAD så stod försäljningen av ekologiska livsmedel för drygt 42 procent av omsättningen 2020 Läs mer » onsdag 06 oktober 2021
 
Ekoprofil lämnar branschen: Tåkerngrönt slutar med eko-gurka Göran Ektander som driver Tåkerngrönt utanför Väderstad har beslutat sig för att sluta med sin ekologiska gurkodling som han startade 1999. Nu letar man efter nya arrendatorer eller köpare för verksamheten. Läs mer » tisdag 05 oktober 2021
 
Underskattad tillgång på svensk ekospannmål? Nu ökar priserna på ekologisk spannmål igen. Sämre skördeutfall i Sverige, Danmark, EU och resten av världen än förväntat driver nu på aktiviteten på marknaden. Det vänder snabbt på en liten marknad som den ekologiska spannmålsmarknaden, från överskott till underskott. Läs mer » måndag 04 oktober 2021
 
Sveriges kommuner och regioner prioriterar svensk konventionell mat framför ekologisk Nya halvårssiffror från Ekomatcentrum visar att ekoinköpen i offentlig sektor har stagnerat de sista två åren. Kommuner och regioner köper ungefär lika mycket ekologiskt 2021 som 2019. Andelen ekologiskt har ökat i värde men inte i volym, vilket innebär att ekopriserna stigit under mätperioden. Kommunerna signalerar brist på ekologiskt kött, potatis och morötter, livsmedel som nästan alltid är av svenskt ursprung. Svenska konventionella livsmedel vinner terräng och tar marknadsandelar av det ekologiska. Enligt senaste statistiken är hela 67 procent av maten på tallriken av svenskt ursprung, 43 procent är ekologiskt och 31 procent svekologiskt, räknat i kg. Hur blev det så här? Läs mer » torsdag 30 september 2021
 
InLine – ny kombisådd teknik från Väderstad Ny spännande såteknik levereras nu av Väderstad. Första såmaskin ut med innovationen blir den sex meter breda Spirit 600C InLine. Den nya såtekniken möjliggör att kunna placera en låg gödselgiva tillsammans med utsädet utan att behöva blanda det. Det ger en jämn och säker sådd samt grödan tillgång till ett snabbt och lättåtkomligt näringsupptag. Läs mer » fredag 24 september 2021
 
Vara Lagerhus: Halv skörd av ekologisk vårspannmål Skörden av ekologisk spannmål är betydligt lägre än normalt i Västergötland där Vara Lagerhus är aktiv. Ett normalår väger Vara Lagerhus in cirka 18 000 ton ekologisk spannmål i sin ekoanläggning i Tråvad utanför Vara men i år är landar den på 13 000 ton. Läs mer » tisdag 21 september 2021
 
Minskad slakt av nöt med ökad för gris Slakten av ekologiskt hållna nötkreatur minskade med 2 procent under 2020 jämfört med 2019. Även slakten av ekologiska får och lamm minskade 2020. Jämfört med 2019 minskade slakten med närmare 7 procent. Under 2020 ökade däremot slakten av ekologiskt hållna grisar och slaktkycklingar. Både den ekologiska grisproduktionen och slaktkycklingproduktionen är dock liten i förhållande till den totala produktionen. Läs mer » tisdag 21 september 2021
 
Hallå där, Ingrid Rydberg, Chef för LRF:s Brysselkontor I slutet av mars 2021 presenterades den nya handlingsplanen för utvecklingen ekologiskt lantbruk i EU. I EU-kommissionens strategi för en uthålligare livsmedelskedja Farm to Fork som presenterades i maj 2020 har EU-kommissionen bland annat satt som mål att 25 procent av jordbruksarealen ska brukas ekologiskt år 2030. Syftet med handlingsplanen är att beskriva detta mål ska bli verklighet. Ekoweb har med anledning av detta ställt ett antal frågor till EU-experten, Ingrid Rydberg, som är Chef för LRF:s brysselkontor, som dagligen arbetar med jordbruksfrågor. Läs mer » måndag 20 september 2021
 
Ekopriset stiger i EU - drar nytta av höga konventionella spannmålspriser Under normal ekoskörd 2021, ekologisk spannmål som säljs som konventionell, mindre lager och osäker kvalitet på grund dåligt väder. Detta driver nu upp ekologiska spannmålspriserna i EU, USA och även i Sverige. Läs mer » fredag 17 september 2021
 
Lidl är med i Eko-september Nu drar EKO-september, Sveriges bredaste kampanj för ekologiska livsmedel, igång för tredje året i rad. Lidl Sverige deltar även i år, nu med extra fokus på ekologiskt frukt och grönt. Läs mer » torsdag 16 september 2021
 
Axfood fortsätter att tappa eko-försäljning 2021 Försäljningen av ekologiska livsmedel fortsätter att minska vid detaljhandelskedjan Axfood. Det gör även andelen av hållbarhetsmärkta varor under första halvåret 2021. Butiksförsäljningen ökar dock med cirka 1 procent liksom e-handelsförsäljningen av livsmedel med drygt 30 procent. Läs mer » onsdag 15 september 2021
 
Detaljhandeln fortsätter att kraftigt minska sina ekologiska rikskampanjer 2021 Försäljningen av ekologiska livsmedel fortsätter generellt att minska i svenska butiker 2021. En stor anledning till detta är att dagligvaruhandeln kraftigt har minskat andelen rena ekokampanjer de sista fyra åren. Nu gör även Coop det! Detta visar en nyligen släppt rapport från matpriskollen.se, ett oberoende analysföretag inom dagligvarubranschen, där man redovisar kampanjutvecklingen för ekologiska livsmedel. Läs mer » tisdag 14 september 2021
 
Ekologisk sockerbetsodling vid Biskopshagens odlingar men förädling i Danmark I Sverige odlas cirka 100 hektar ekologiska sockerbetor. Odlingen återupptogs i Sverige för fyra år sedan efter att ha varit nedlagd i 13 år. Anledningen var då att en ny stor kund önskade köpa ekologiskt socker och då bestämde sig Nordic Sugar på att ta upp betodlingen igen, i Tyskland, Danmark och Sverige. Förädlingen till sockerprodukter sker nu i Danmark. Läs mer » lördag 11 september 2021
 
Arla eko-investerar 300 miljoner i Götene-anläggningen Arla gör en storsatsning på förädling av ekologisk mjölk i anläggningen i Götene i Västergötland. Totalt investerar man 300 miljoner kronor för att fördubbla kapaciteten av hantering av ekologisk mjölk och för att kunna utveckla det ekologiska sortimentet. Läs mer » fredag 10 september 2021
 
Högre eko-spannmålspriser efter Brexit De ekologiska spannmålspriserna stiger igen i England efter fjolårets dipp. En anledning är Brexit en annan är att man nu börjar mäta koldioxidavtryck, vilket gör att inhemsk produktion börjar att prioriteras. Läs mer » fredag 10 september 2021
 
Stor ekomjölkpulver-affär med Kina får grönt ljus Efter många års hårt arbete tillsammans med kinesiska myndigheter har nu Arla äntligen lyckas få ett godkännande för ekologisk mjölkpulverexport från anläggningen i Vimmerby. Exporten beräknas till 5000 ton mjölkpulver per år och motsvarar cirka en produktion av 50 000 ton ekologisk mjölk per år. Läs mer » torsdag 09 september 2021
 
USA och Canada: Lönsammare med konventionell spannmålsodling Marknaden för ekologisk spannmål är stabil i USA växer med någon procent per år, men den ekologiska arealen minskar. Under de sista två åren med de högre spannmålspriserna för konventionell spannmål och en pressad marknad på ekologisk spannmål gjort att flera ekologiska lantbrukare lägger om sin produktion till konventionell. Läs mer » onsdag 08 september 2021
 
Coop fortsätter att minska eko-försäljningen första halvåret 2021 Coop har minskat försäljningen av ekologiska livsmedel i fyra år i rad. Försäljningen minskar både i eko-andel och i värde. Den negativa trend som Ekoweb spådde skulle fortsätta 2021 i sin senaste marknadsrapport om försäljning av ekologiska livsmedel som släpptes i januari 2021, bekräftas nu av Coop i en intervju med SVT nyheter. Läs mer » tisdag 07 september 2021
 
Mindre ekospannmål ger högre priser Lantmännen är den största aktören för ekologisk spannmål i Sverige och hanterade ifjol cirka 150 000 ton. Ekoweb har fått en pratstund med Adnan Zelkovic, ansvarig för försäljningen av ekologisk spannmål på Lantmännen och ställt ett antal frågor om årets skörd och den ovissa framtiden. Läs mer » tisdag 07 september 2021
 
Halverade skördar i Baltikum Den kraftiga värmeböljan i början av sommaren har slagit hår mot skörden i Baltikum. Under en period på fem veckor hade man över 30 grader, en värme som även stannade på natten. Det medförde att grödorna brådmognade och kärnorna blev små. När man närmar sig andra veckan i augusti är snart hela skörden avklarad och besvikelsen är stor bland odlarna. Läs mer » måndag 06 september 2021
 
20 procent färre kommuner och regioner med ekomål 2021 Med den nya livsmedelsstrategin 2017 så antog Sveriges riksdag nya mål och delmål för ekologiskt, samtidigt som ett nytt nationellt mål för offentlig sektor sattes av regeringen: 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030. Men nu sker något annat. Flera kommuner och regioner tar bort ekomålen innan de ens är uppnådda. Läs mer » måndag 06 september 2021
 
Arla segrade i tvist om ”green washing” i Danmark Danska veterinär- och livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, anser inte att det finns någon vilseledning av konsumenterna när Arla marknadsför sina mejeriprodukter i Arla EKO-serien som klimatneutrala genom köp av klimatkrediter. Läs mer » torsdag 05 augusti 2021
 
Uppdatering Slätte Ekodag – Fältvisningar 22-23 juni anmälan stängd Nu är det färdigbokat på inför Slätte ekodag, Vi kommer i år att ta emot grupper på cirka 50 personer, totalt tre grupper under dessa två dagar. Anmälan är nu stängd. Har man missat och är intresserad av att komma är det bara att ringa in och se om det finns avhopp eller plats ledig. Vi har ingen möjlighet att ta emot dropp in besökare utan man måste anmäla sig. Läs mer » måndag 14 juni 2021
 
Slätte Ekodag 2021 Den 22 och 23 juni så kommer vi att arrangera fätvisningar på Slätte gård. Vi kommer att ta emot grupper på 50 personer, totalt fyra grupper under två dagar. Läs mer » onsdag 02 juni 2021
 
Sprutning med Biostimulanter och mikronäringsämnen – Vad gäller? Med tanke på att det börjar synas fler sprutor ute på ekologiska odlingar så finns det anledning att reda ut vad som gäller för regler om man sprutar med mikronäringsämnen och Biostimulanter. Därför har Ekoweb rådfrågat experten Kristian Jochnick om vad som gäller. Kristian arbetar idag som utbildningsansvarig för sprutmedelsförare och som växtodlingsrådgivare på länsstyrelsen i Västergötland. Läs mer » onsdag 02 juni 2021
 
Ekogalan 2022 - vad händer? Datum för ekogalan är satt till den 27 januari 2022. Hur arrangemanget blir på grund av corona är ännu inte beslutat, men så fort något är bestämt kan du läsa det här. Läs mer » tisdag 01 juni 2021
 
Mångfald är nyckeln till en högavkastande jord Ökad mångfald leder till ökad biomassaproduktion och därmed ökad inlagring av kol i marken, visar långiggande försök i ”JENA biodiversity projekt” som genomfört i Tyskland. Även matjorden växer på djupet med ökad mångfald, liksom tillgängligheten av växtnäring. Läs mer » söndag 30 maj 2021
 
Fortsatt trögt för försäljningen av ekologiska mejerivaror Den svenska ekologiska mjölkproduktionen har ökat kraftigt sedan 2016. Detta samtidigt som försäljningen backar. Idag bedöms överskottet av ekologisk mejerivara vara cirka 30 procent vilket motsvarar cirka 150 000 ton ekologisk mjölk. Läs mer » söndag 30 maj 2021
 
Canada och USA: Stora arealer sådda med havre Ekomarknaden i USA fortsätter att växa men marknaden är turbulent. Det är brist på proteingrödor och överskott av vete och korn. Bristen på proteingrödor är hänger samman med problem med båttransporter och certifieringar från Kina och Indien. Läs mer » torsdag 27 maj 2021
 
Fodervete vill djurgårdarna i EU ha Försäljningen av ekologisk spannmål rullar på för R2 agro, aktören som har specialiserat sig på att sälja lastbilar med ekologisk spannmål i framförallt Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Finland och Danmark. Fodervete, fodervete och fodervete är det som efterfrågas just nu i Europa. Läs mer » onsdag 26 maj 2021
 
Berte Qvarn storsatsar: Halländsk havrelinje rullar nu En stor efterfrågan på havreprodukter de senaste åren har gjort att flera kvarnar har byggt ut sina linjer för havre. Nu är även den stora nya havrelinjen på det halländska Berte Qvarn färdig och sedan mars så rullar produktionen enligt plan. En produktion som man hoppas skall tredubblas inom ett par år till cirka 50 000 ton per år och i botten till storsatsningen ligger leveranser till det expanderande företaget Oatly. Läs mer » tisdag 25 maj 2021
 
Rekord i detaljhandeln: Låga eko-priser driver försäljningsökning i Danmark Försäljningen av ekologiska livsmedel slog rekord i detaljhandeln i Danmark under 2020, visar nyligen publicerad statisk framtagen av Danmarks statistik. Totalt ökade försäljningen med hela 14 procent och tre av fyra danskar handlar nu ekologisk mat varje vecka. Läs mer » fredag 14 maj 2021
 
Jonas Regner ny i KRAVs styrelse På årstämman den 29 april utsågs Saltå Kvarns vd Jonas Regnér till ny ledamot i KRAVs styrelse. Jonas Regnér har lång erfarenhet av livsmedelsbranschen från bland annat Axfood, Coop och Lantmännen Gooh, och företräder nu ett företag som tydligt satsar på ekologiska och KRAV-märkta produkter. Jonas tillträde som vd för Saltå Kvarn 2018. I samband med årsstämman så lämnade också Bo Algers och Lisa Trolle KRAVs styrelse. Läs mer » söndag 09 maj 2021
 
Ekomaten minskar i kommuner och regioner Ekomatcentrum har följt utvecklingen av ekologiska livsmedelsinköp i offentlig sektor i över 20 år. Statistiken för år 2020 är nu insamlad och resultatet visar att ekoinköpen minskat. Andelen ekologiska livsmedelsinköp har minskat med en procentenhet från 39 procent år 2019 till 38 procent år 2020. Årets sammanställning inkluderar 89 procent av Sveriges kommuner och regioner (258 kommuner och 21 regioner). Läs mer » fredag 07 maj 2021
 
Stor export av ekologisk spannmål från Sverige skördeåret 2020 Försäljningen av ekologisk spannmål rullar på vid den största aktören Lantmännen. Under fjolåret hanterade man drygt 150 000 ton eko-spannmål och från 2020 skörd så har exporten varit mycket stor. En export man räknar med kommer vara något lägre skörd 2021, på grund av ökad inhemsk konsumtion. Läs mer » torsdag 06 maj 2021
 
Nordisk råvara dubblerar arealen Under 2021 så kommer Nordisk Råvara att utöka odlingen av gamla kultursorter av linser, ärtor och andra specialgrödor rejält. Ökningen sker både genom att arealerna utökas vid befintliga odlare samt att man plockar in nya lantbrukare. Läs mer » onsdag 05 maj 2021
 
Ny rapport från KRAV – många konsumenter är osäkra om hållbara matval Nästan hälften (45 procent) av konsumenterna i Sverige känner sig förvirrade kring hållbara matval och upplever att det är svårt att navigera bland all information. Dessutom säger 54 procent att de inte vet vilka hållbarhetsmärkningar de kan lita på. Detta tas upp i en rapport som KRAV presenterar idag: ”Den hållbara maten 2021”, där KRAV slår hål på myter om hållbar mat som hindrar hållbar utveckling. Rapporten visar att konsumenters intresse för hållbar mat är stort, men att många fokuserar på en enskild hållbarhetsfråga då det upplevs svårt att bedöma matens totala hållbarhetspåverkan. Läs mer » onsdag 28 april 2021
 
Ekobonden Erika Olsson ny ordförande i Ekologiska Lantbrukarna Erika Olsson, Onsberga gård i Sörmland, blev under torsdagen 18 mars vald till Ekologiska Lantbrukarnas riksordförande. Erika är ekobonde och driver även konsultverksamhet. Erika tar över ordförandeklubban av Anders Lunneryd som varit ordförande i sex år. Läs mer » fredag 19 mars 2021
 
Eko-veteraner korade till Ekoböndernas Ekobonde 2021 Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren från gården Sunnansjö, väster om Uppsala, blev under Ekologiska Lantbrukarnas digitala konferens “Ekodagarna” korade till Ekoböndernas Ekobonde 2021. - Det kändes väldigt hedrande att bli nominerade och vinsten var oväntad men glädjande! Vi är glada att den folkbildning vi försöker driva uppskattas av ekobönderna, säger Gunnar Rundgren. Läs mer » torsdag 18 mars 2021
 
Reppe får storaffär på eko-gluten till USA Nya kunder ger nya möjligheter på den ekologiska spannmålsmarknaden i Sverige. Lantmännenägda Reppe har nu lyckats få en stororder som kan få stor betydelse för ekologiska spannmålsodlare framöver, framförallt i västra Sverige. Riktigt positiva nyheter för eko-marknaden. Läs mer » tisdag 09 mars 2021
 
KRAV lanserar app och ny digital plattform för sina regler KRAV tar nu nästa steg i sin digitala omställning, genom att lansera en digital plattform och en app för smarta telefoner där man kan ta del av KRAVs regler. KRAV vill med denna satsning göra reglerna mer användarvänliga, då det nu blir lättare att navigera bland dem och hitta vad man söker. Läs mer » måndag 08 mars 2021
 
Friland har brist danskt eko-nötkött Friland och Danish Crown Beef upplever just nu att det är svårt att få tag i det nötkött som man behöver. Detta beror på ovanligt lågt antal ekologiska nötboskap som skickas för slakt till deras anläggningar i Danmark. Detta har gjort att det varit svårt för danskarna att kunna försörja den inhemska marknaden samt exporten till utlandet. Läs mer » fredag 05 mars 2021
 
Utlysning av medel till projekt som främjar ekologiska livsmedel Jordbruksverket har fått ett fortsatt uppdrag av regeringen att främja produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel och nu utlyser vi 45 miljoner kronor till projekt som kan bidra till regeringens mål. Läs mer » måndag 15 februari 2021
 
Tyskland: marknaden ökar 9,7 procent 2019 Den tyska marknaden, som är världens näst största för ekoprodukter, ökade under 2018 med 5,5 procent, till ca 5,3 procent av all livsmedelsförsäljning i Tyskland. Tillväxten fortsatte att öka under 2019 med 9,7 procent i dagligvaruhandel, enligt Biofach. Läs mer » onsdag 10 februari 2021
 
Jordbruksverket utlyser 10 miljoner kronor till tillämpade försöks- och utvecklingsprojekt (FOU) inom ekologisk produktion Jordbruksverket utlyser 10 miljoner kronor till tillämpade försöks- och utvecklingsprojekt (FOU) inom ekologisk produktion Den här utlysningen är den första under perioden 2021-2023 med koppling till regeringens fortsatta uppdrag för att främja ekologiska livsmedel inom ramen för livsmedelsstrategin, och Jordbruksverkets rapport ”Åtgärdsplan för att främja ekologisk produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel”. Läs mer » tisdag 09 februari 2021