Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ledare Ekoweb nr 10: Samtal med en frågvis 14-åring i butiken…

Häromdagen fastnade jag i min lokala ICA butik. En yngre kvinna kom fram till mig och frågade.

Olle, du som är insatt i ekomarknaden, hur är det egentligen? En kompis till mig säger att det är samma svenska KRAV-märkta mjölk i Arlas mjölkpaket som det är i ICA:sI love eco förpackning. Stämmer det?

Ja, det tror jag.

Tillverkar Arla den också?

Ja, det tror jag.

Svensk KRAV-mjölk i båda två?

Ja, det står det ju på paketet.

ICA:s mjölk är billigare, varför är den det? Det är ju samma förpackning, samma mjölk och den är ju KRAV-märkt, påpekade hon.

Nu försökte jag trevande, Arla är böndernas företag, och de har utvecklat och marknadsfört mejeriråvarorna under årens lopp. Därför är den lite dyrare tror jag.

Men varför har ICA ett eget varumärke för mjölk – och mejeriprodukter, fortsatte hon. De är väl inte proffs på hur kor har det eller hur de skall skötas? De har väl inte egna mejerier?

Nej, det stämmer ju. Men ICA bestämmer vad som skall sättas i hyllorna och därmed vad som skall säljas och hur den produceras också. Men är du insatt i lantbruk och mjölkproduktion frågade jag?

Nä, men det är väl inte ICA heller svarade hon rappt. När det var debatt senast och korna hade de illa så var det ju bara Arla som var ute och pratade. Jag såg aldrig att ICA var där och debatterade fortsatte hon…

Ja, svarade jag. Arla är många svenska mjölkproducerande företag. Så det är väl självklart att de svarade. Det kanske är därför Arla behöver ta mer betalt för mjölken, de svarar på frågor och tar där med ett större ansvar för råvaruproduktionen fortsatte jag. De kan den och de har utvecklat och byggt upp sina egna mejerier.

Men vad skulle hända om all mjölk skulle säljas under ICA:s egna varumärke? Är det ICA som då skulle svara och ta dessa debatter i media?

Ja, så borde det kanske vara då, tillsammans med mejeriet och producenterna, sa jag. ICA:s ansvar för mjölken och dess producenter ökar när det marknadsförs under ICA:s egna varumärke.

Ja, men det är en sak jag inte förstår sa hon. Hur kan ICA ha exakt samma förpackningsstorlekar i sitt I love eco sortiment som Arla har i sitt? De känns som de har kopierat produkterna och bara satt på nya loggor. Får man det och blir inte de som utvecklat produkterna arga då?

Det är tydligen okej att göra så och jag tror ingen vågar säga något mot ICA eller någon annan stor aktör heller för den delen med rädsla av att inte få sälja sina varor i deras butiker.

Gud vad dumt om du frågar mig sa hon och fortsatte…hur kan då ICA säga att man samarbetar med lantbrukarna när man kopierar deras varumärken?

Ja, det får du nog fråga lantbrukarna om, men det är nog inget samarbete som jag skulle vilja ingå i.

Hon stirrar på mig och säger: Jag skulle blivit urförbannad…riktigt riktigt arg om någon som jag samarbetade med gjorde så......

Olle Ryegård

God jul & Gott nytt år önskar Ekoweb

2020-12-12