Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekogalan i Stockholm inställd 2021

Den 28 januari skulle Ekogalan ha genomförts för 11:e gången på Grand Hôtel i Stockholm. Arrangemanget brukar locka cirka 300 deltagare i hela branschen från ”mylla till hylla”. Men i år så ställs Ekogalan in på grund av Corona pandemin.

- Vi har beslutat att ställa in Ekogalan den 28 januari 2021. Huvudanledningen är att det inte känns säkert att genomföra dagen i denna form. Dagen har ju utformats för att kunna nätverka maximalt, både innan, under och efter dagens genomförande, säger Olle Ryegård, arrangör Ekogalan och ansvarig för den ekologiska livsmedelsrapporten som årligen släpps isamband med Ekogalan.

Ekoandelen är idag 9 procent av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige och omsätter knappt 30 miljarder kronor.
- Eko är ett stort och viktigt segment i livsmedelsbranschen. Det känns synd att få ställa in dagen eftersom behovet att eko-branschen träffas känns som större än någonsin. Jag var mycket nöjd med årets program och det får man nu spara till nästa år. Det är andra arrangemanget i år som drabbas så det är lite tungt att vara arrangör, säger Olle Ryegård.

Många aktörer är oroliga och skulle nog gärna vilja ha tydliga signaler av dagligvaruhandeln på hur de ser på framtiden för svenska ekologiska livsmedel.
- Jag har haft mycket kontakt med förädlingsföretag och råvaruproducenter som funderar på hur dagligvaruhandeln kommer arbeta vidare med ekologiska segmentet. Dessa frågor hade de velat få svar på. Det är inte lätt att få träffa alla dessa aktörer på tu man hand och den möjligheten har man på ekogalan, säger Olle Ryegård.

En presskonferens planeras till torsdagen den 28 januari 2021 och då kommer försäljningssiffrorna för 2021 att släppas till media.

2020-11-29