Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiska spannmålspriser i England

Brittiska Soil Association har publicerat en prisguide för ekologiskt spannmål i England, tillsammans med en marknadsrapport. Priserna är ifrån september, och fungerar som en guide för prisläget i landet.

I sin marknadsrapport fastslår Soil Association att sommarmånaderna har varit relativt lugna på marknaden. Köpare av foder samt bröd- och grynvara har klarat sig på de lager som funnits kvar från året innan, och eftersom många ekologiska konsumtionsprodukter odlas som vårgröda och därav tröskas senare kommer den marknaden inte igång förrän slutet av september.

Sommarvädret, med både regn och torka, har haft sin inverkan. Torkan i maj samt slutet av juni/juli medförde sämre betestillväxt, varpå efterfrågan på foder (lusern) såg en ökning. Regnet har även det satt sina spår, med en något senarelagd skörd och en lätt kvalitetsförsämring på grödan.

Generellt håller sig köpare i landet varsamma, med både brexitförhandlingar och COVID-19-pandemin som lägger till ytterligare variabler som man får anpassa sig efter.


Priserna är i sek/kg

2020-10-05