Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Röda siffor för mjölkbönder I Tyskland

Produktionskostnaderna för ekologisk mjölk i Tyskland ligger högt över försäljningspriset, vilket skapar röda siffror för många mjölkbönder. Mjölkpriset ligger på 47,4 cent för en kg mjölk, mot produktionskostnader på 60,29 cent för samma volym, vilket gör att tyska ekologiska mjölkbönder förlorar 12,89 cent per kg mjölk (143 öre per liter). Siffrorna bygger på data från en ny studie från BAL (Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft). Värt att notera är att i produktionskostnaden medräknas att producenten själv tar ut lön i sin produktion.

I studien har även en arbetsgrupp bestående av ekologiska mjölkbönder i landet medverkat. Här har producenter Klaus Vetter varit en del, och han förklarar att resultaten var väntade, men ändå har fått honom att tänka.

-Det är inte förvånande att siffrorna ser ut som det gör, men de kan fungera som en bra måttstock för vilka priser vi måste arbeta mot. För att eko-branschen ska vara hållbar, så måste dess ekonomi vara långsiktigt livskraftig, säger Klaus Vetter.

Han menar även att en bra producentorganisation för ekologiska mjölkbönder behövs, i Tyskland eller i hela Europa. Genom en sådan hoppas Klaus att producenter tillsammans kunna påverka priser, delvis genom att anpassa utbudet och hindra överproduktion. ”Vi behöver se till att landets ekologiska mjölkbönder arbetar tillsammans. Vi vet nu vad vilket pris vi behöver arbeta mot i första hand – det som täcker våra produktionskostnader, avslutar Klaus Vetter

Källa: European Milk Board

2020-10-16