Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Liten prisskillnad på KRAV och konventionell portion


KRAV har gjort en prisjämförelse över vad det egentligen kostar konsumenten att ersätta konventionella livsmedel med KRAV-märkta i en måltid. Prisskillnaderna visade sig i jämförelsen vara mindre än man kanske skulle kunna tro. På de tio mest köpta varorna var prisskillnaden per portion mellan 0,35 öre för mjölk och som mest 1,24 kr för potatis. Den minsta skillnaden var det mellan ekologiska och konventionella morötter. Prisskillnaden per portion låg på 0,28 öre. Störst var prisskillnaden på lax (4,51 kr). Prisskillnaden på nötfärs var 3,89 kronor per portion.

Med den här undersökningen har KRAV velat sätta fokus på att det för konsumenten inte blir så mycket dyrare att handla KRAV-märkt, eftersom det är en fråga som ofta tas upp till den KRAV-märkta matens nackdel när konsumenten gör sitt val i butiken.

- Prisjämförelsen visar att det inte skiljer många kronor mellan KRAV-märkt och oekologisk mat. Eftersom du dessutom får omsorg om människor, miljö och djur med på köpet tycker vi att den KRAV-märkta maten verkligen är prisvärd, säger Katarina Wolf, marknadschef på KRAV.2014-11-11