Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Det lossnar för eko i UK


Den brittiska ekomarknaden har under flera år dragits med svårigheter och vikande marknad. När England drabbades hårt av den ekonomiska krisen tog helt enkelt detaljhandeln bort de ekologiska produkterna från hyllorna, eftersom man föresatte att konsumenternas efterfrågan skulle minska. Detta gjorde man utan att vänta på konsumenternas signaler. När den främsta försäljningskanalen ströp sin efterfrågan drabbade det den ekologiska försäljningen hårt, även fast konsumenterna fortsatt att handla mer ekologiskt i specialbutiker, gårdsbutiker och via direktsystem. En konsekvens av detaljhandelns agerande har också blivit att näthandeln med ekologiska produkter fått en snabb tillväxt.

Men nu har visar den senaste statistiken från Nielsen att försäljningen i detaljhandeln åter ökar. Under september månad ökade ekologiskt med 3,6 procent i de brittiska matvarubutikerna och på helåret en ökning med 1,6 procent. Detta kan tyckas blygsamt, men sett i ljuset av att försäljningen för den totala livsmedelsmarknaden minskade med 0,6 procent under samma period så benämns det ekologiska resultatet som en stor framgång.

Mest ökade ekologiska ägg (+11,6%), ekologiskt mejeri (+8,4%) och ekologiskt kött (+6,6%). Nyligen offentliggjorde också den tyska detaljhandelsjätten Aldi att man kommer att lansera en ny linje med ekologiska grönsaker i alla butiker över hela England.

2014-12-01