Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Framtidsspaning: Det ljusnar för ekomjölksproducenterna


Enligt Ekowebs bedömning inför den närmaste framtiden så ser lönsamheten ut att kunna förbättras inom det närmsta halvåret och på längre sikt för de ekologiska mjölkproducenterna. Med tanke på att det beräknas finnas stora volymer av ekologiskt fodervete på marknaden, på grund av den rekordstora höstsådden 2013 så finns det möjligheter att foderpriserna sjunker från skörd 2014.

Samtidigt beräknas priserna på proteingröda ligga kvar på en fortsatt hög nivå. Skörden av åkerböna ser ut att inte nå tidigare års nivåer på grund av det torra, varma vädret. En ljuspunkt är att vallskörden för de flesta verkar ha gott bra och givit stora volymer till god kvalitet.

En ytterligare faktor, den viktigaste, som talar för en ökad lönsamhet för de ekologiska mjölkbönderna framöver är den snabbt stigande efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter. Falköpings Mejeri och Skånemejerier har båda aktivt gått ut och försökt värva nya ekoproducenter med premier och höjt avräkningspris. Arla ökar ekomjölksförsäljningen med nära 40 procent under första halvåret och botten börjar synas i Arlas ekologiska mjölktankar. Ett höjt KRAV-tillägg borde rimligtvis finnas inom synhåll, om marknadsutvecklingen fortsätter i samma takt.

2014-08-26