Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bara KRAV-bär på IKEA


I IKEAs 350 butiker världen över säljs numera enbart saft och sylt producerad av KRAV-märkta bär. Det var från skörd 2013 som IKEA tog beslutet att enbart ha KRAV-certifierade bär i de produkter som säljs i varuhusen. En viktig anledning var KRAV-certifieringens kontroll genom hela kedjan och som även garanterar acceptabla arbetsvillkor för bärplockarna.

– Vi vill säkerställa att våra produkter produceras på ett ansvarsfullt sätt genom hela tillverkningskedjan, därför beslutade vi inför skörden 2013 att bara använda KRAV-märkta lingon, blåbär och hjortron. Oberoende revisioner utförs kontinuerligt enligt KRAV-certifieringen för att säkerställa bärplockarnas villkor vilket innebär att både vi och våra kunder kan känna sig trygga i att bären plockats under bra förhållanden, säger Anders Lennartsson, hållbarhetschef, IKEA Food Services AB.

Hos Olle Svensson AB, ett av de största företagen som handlar med KRAV-märkta bär märker man av det ökande intresset för KRAV-märkta bär, som inte enbart kommer från IKEA:

- Vi märker redan att intresset för våra vildväxande och KRAV-märkta produkter ökar i Europa och USA, säger Martin Engström, vd för Olle Svensson AB.

2014-06-05