Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Vara Lagerhus ökade ekoförsäljningen från skörd 2013

När försäljningen från skörd 2013 börjar kunna summeras kan Varaslättens Lagerhus se tillbaka på ett framgångsrikt år med ekospannmålen. Invägningen av ekologisk spannmål ökade med cirka 20 procent från skörd 2013. I dagsläget har man i princip bara ekospannmål för att kunna leverera redan kontrakterade volymer.

- Min uppfattning är att det inte kommer finnas mycket överlagrad spannmål när skörd 2014 drar igång. I år har vi haft ett överskott på ekohavre, beroende på flera år med dålig höstsådd. Havren är en pålitlig gröda att odla och är stor i ekoodlingen. Vi har jobbat mycket med att lyfta bort volymer, bland annat genom export för att få upp priset, från den svenska marknaden. Vårt mål till skörd 2014 är att få upp priset på ekohavren över 2.50. I år har det varit väl lågt, säger Fredrik Blad, vd för Varaslättens Lagerhus.

Fredrik har goda förhoppningar inför ekoskörden 2014:

- Grödan i de här områdena ser fantastiskt fin ut, den finaste på många år. Men mycket kan ju hända än. Men jag tror att vi kommer få en bättre balans mellan grödorna i år, med inte så mycket havre och mer vete och råg, och det är positivt för prisbilden, säger Fredrik.
Det finns en stabil efterfrågan på ekologisk spannmål, men en tydlig tendens är att kraven från kunderna ökar.

- Man vill ha högre garantier för att det verkligen är ekologisk spannmål man köper. Det tycker jag är bra. Vi tar alltid egna analyser av spannmålen som komplement till certifikaten. Hela ekohandeln bygger på förtroende för kontrollen och certifieringen. Det är vi måna om att leva upp till, avslutar Fredrik.

2014-06-01