Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Scan: - Vi ser en tydlig förflyttning mot eko


Kött är en av de kategorier som har lägst ekoandel, runt 1 procent. Försäljningen har tuffat på men inte direkt gjort några glädjeskutt. Men under senare delen av 2013 så ökade försäljningen med 20 procent och trenden har fortsatt in i 2014. Scan slaktar ca 30 000 KRAV- och EU-ekologiska grisar per år och den siffran har varit konstant under många år. Sedan Svenskt Butikskött tog över ansvaret för försäljningen av KRAV-kött på gris har Scan främst fokuserat på att få fart i charkaffären och få avsättning för de ca 10 000 EU-ekologiska grisar som man slaktar per år.

- Vi ser en tydlig förflyttning mot eko i hela marknaden tack vare mycket positiv media. Det känns som att det skulle kunna bli lite bättre fart på försäljningen nu. Baconförsäljningen har ökat kraftigt, där har vi konstant brist och hela charkaffären går riktigt bra. Problemet är fortfarande att få avsättning för hela grisen, att konsumenterna väljer eko mer konsekvent och börjar äta fler produkter än bacon. Vi börjar så smått titta efter att öka antalet ekologiska grisar till slakt. Vi vill öka i väl avvägd takt. Vi börjar med att försöka få in lite mer djur hos befintliga producenter, säger Magnus Lindholm, Sverigechef HK Scan.

2014-06-05