Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Försäljningen av ekologiskt slår nya rekord i Danmark


Under tio års tid har den ekologiska livsmedelsförsäljningen slagit nya rekord varje år. År 2013 var inget undantag. När Danmarks Statistik redogör för sin årliga presentation av den danska ekoförsäljningen i detaljhandeln visar den att försäljningen ökade med 6 procent. Det betyder en omsättning på drygt 7 miljarder Skr. Den största varugruppen är fortsatt mejeri/ost/ägg, som utgör ca 37 procent av den totala ekoförsäljningen.

En av de absoluta försäljningstopparna i produktväg när det gäller ekologiskt under 2013 var ägg, som ökade med 24 procent, vilket tillskrivs de danska konsumenternas ökade intresse för djurvälfärd. Även det ekologiska löttet hade stor framgång och ökade med 17 procent. En produktgrupp som gick på tvärs mot den ökande ekoförsäljningstrenden va r frukt och grönt, som minskade med 2 procent. Försäljningen minskade framför allt på morötter, potatis och äpplen.

- Den ekologiska omsättningen ökade markant mer i slutet av 2013 än i början av året och vi förväntar oss att ökningen håller i sig under 2014. 40 procent av Coops kunder anser att de kommer att spendera mer pengar på ekologiska livsmedel under 2014, säger Coop Danmarks hållbarhetschef Thomas Roland.

Den ekologiska andelen av den totala livsmedelsförsäljningen steg från 7,6 procent till 8 procent i detaljhandeln, vilket är en av de högsta ekoandelarna i världen.
Försäljningen av ekologiskt tillrestaurang och storhushåll ökade med 9,4 procent under 2013 i Danmark.

2014-06-03