Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Omväxlande brist och överskott hos Scan


Scan är branschens överlägset största aktör när det gäller ekologiskt kött. Just nu är nyttjandegraden, alltså den delen av djuret som säljs som ekologiskt, för KRAV-grisar uppe i 90 procent. För EU-ekologiska grisar är den siffran 75 procent.
Det är en ökning i nyttjandegraden av gris från ca 60-70 procent i vintras. Motsvarande värde för nöt är 90 procent på färserna, som är den bärande delen och här är det ofta brist. När det gäller de styckade detaljerna är nyttjandegraden enbart 30 procent. Lammen säljs som helfall till Stockholms butikskött.

- Vi måste sälja så gott som hela grisen som ekologisk om affären ska gå ihop. På KRAV-grisarna är vi i hamn, men när det gäller de EU-ekologiska grisarna finns det mycket kvar att göra. Problemet här är konsumentartiklarna, eftersom detaljhandeln gjort klart att de endast tar emot KRAV-märkt kött. Nöten är inte så känslig eftersom det inte rör sig om så stora prisskillnader på råvaran mellan KRAV och konventionellt, säger Mattias Romfeldt som ansvarar för planeringen av slakten och styckningen hos Scan.

En viss export av ekologiskt griskött sker till Danmark, till exempel halsbit, svål och fett. Just nu tar inte Scan in några nya ekologiska producenter.

- Men vi har flera nya produkter i pipeline för att öka nyttjandegraden ytterligare, säger Mattias Romfeldt.

2011-12-19