Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dansk ekomarknad växer 10 procent 2011


Omsättningen för ekologiska livsmedel i detaljhandeln kommer att öka med cirka 10 procent i Danmark under 2011, det visar en prognos från Landbrug & Fødevarer. I värde betyder det en ökning på ca 0,7 mdr Skr. Ökningen sker trots en generell återhållsamhet bland de danska konsumenterna, som alltså inte verkar påverka den ekologiska försäljningen. Om utvecklingen fortsätter i samma stil så betyder det att den danska ekologiska omsättningen för ekologiska livsmedel kommer att landa på ett nytt rekord om cirka 7,8 miljarder Skr under 2011.

- Ekologin är inne i en mycket positiv utveckling och vi tror att marknaden på en rad områden kommer att öka ytterligare. De senaste nio månadernas förbrukning pekar fram emot att 2011 kommer att bli ett riktigt gott år för ekologiska produkter, säger Kirsten Lund Jensen från Landbrug & Fødevarer
Prognosen bygger på rapporter från de danska livsmedelsbutikerna och de danska livsmedelsproducenterna. Kategorier som mejeri, kött och ägg håller sina marknadsandelar medan den största ökningen kan ses på grönsaker som broccoli, morötter, lök och tomater.
I Danmark är man optimistisk även när det gäller de kommande årens försäljning.

- Vi väntar på att krisen på allvar släpper sitt tag om konsumenterna. När det sker kommer vi återigen att se en tillväxt på cirka 12-18 procent per år, som innan krisen. Det är säkert som ammen i kyrkan, säger Henrik Hindborg som är marknadschef hos Ökologisk Landsförening.

2011-11-18