Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Spannmålspriset ser ut att bli bra


Prissättningen på den ekologiska spannmålsskörden är nu i startfasen och en förhandsprognos är att prisnivån ser ut att hamna runt 3 kr/kg under hösten, detta enligt Anneke Svantesson, marknadsansvarig hos Lantmännen för den ekologiska spannmålshandeln. För kvalitetsprodukter som kvarnråg grynhavre, maltkorn ser priserna ut att kunna bli bra

En pådrivande prisfaktor för den ekologiska spannmålen är kvalitetsproblem. En sänkande faktor är de rekordskördar, en ökning med 15 procent jämfört med normalskörd, som finns i Rumänien, Slovakien och Kazakstan. Dessa länder har ingen hemmamarknad utan spannmålen säljs på exportmarknaden. Det finns även mycket rysk och ukrainsk ekospannmål som vill in på marknaden.

De affärer som sker nu i Skandinavien och Tyskland ligger i praktiken nära förra årets nivå tills aktörerna vet mer. Eventuella förändringar i prisnivån ser ut att dröja ytterligare några veckor. Det förekommer internationella offertpriser på fodervete på mellan € 310-335/ton för just nu i större båtlaster.

2011-10-05