Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekoweb på Dagligvarugalan: Ekologiskt i Årets Produkt


 

Den 15 september genomfördes årets höjdpunkt inom dagligvaruhandel, branschens egen gala där insatser och idéer lyfts fram för att inspirera till vidare utveckling inom handeln. Galan ägde rum i Stockholms nyaste och mest spektakulära och omskrivna byggnad, Stockholm Waterfront. Prisutdelning genomfördes i tolv kategorier varav det helekologiska brittiska barnmatsföretaget Ellas Kitchen vann kategorin Årets Produkt.


Företagets ägare och grundare Paul Lindley fanns på plats på galan och kunde personligen hämta priset tillsammans med sitt svenska team.
Paul Lindley

 
- Vi omsätter nu cirka 40 miljoner euro och verksamheten stiger snabbt. En av våra absolut viktigaste marknader just nu är Sverige och på kort tid har vi lyckats ta en 10 procentig andel av den svenska barnmatsmarknaden. Vi tror att det finns en fortsatt stor potential för oss här, eftersom andelen ekologiskt fortfarande är förhållandevis låg, jämfört med många andra europeiska länder där nästan uteslutande ekologisk barnmat säljs, sade Paul Lindley.

Juryns motivering löd ”Vinnare av Årets Produkt har tillvaratagit konsumentintresset för ekologi, naturliga råvaror och on-the-go-produkter. Detta tillsammans med praktisk och rolig förpackningslösning och god distribution är viktiga delar av framgången som har lett till nästan 10 procent marknadsandel.”

Även Olle Svensson AB med butikskonceptet ”Bär Hem” var nominerade i kategorin. Konceptet där kunden själv blandar främst ekologiska frysta bär i lösvikt har snabbt blivit en stor framgång, men det räckta alltså inte riktigt ända fram till ett pris på Dagligvarugalan.

Även textilföretaget Dibb, vars företagskoncept är att framställa textil på ett allt igenom ekologiskt sätt, från bomullsfrö till färdiga textilier, var nominerade i kategorin Årets Miljöpris. Där vann dock Maxi Ica Stormarknad i Motala för sitt aktiva arbete med att minimera matsvinnet.

Ekoweb:s Cecilia Ryegård har suttit i juryn för Miljöpriset och agerade även prisutdelare.

Cecilia Ryegård

 
- Det är en ära och samtidigt en fantastisk möjlighet att få vara med och lyfta fram det goda miljöarbete som görs på många håll i strålkastarljuset. Det har varit många och långa diskussioner i jurygruppen och vi hade en stor mängd mycket bra nomineringar i grundurvalet. Att enas om tre nominerade och sedan utse vinnaren var svårt. Men vi kunde slutligen enas om att vinnaren har tagit tag i ett mycket aktuellt problem på ett föredömligt sätt,  säger Cecilia Ryegård.

2011-09-20