Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Även Fonterra har problem med ekomjölken


Nya Zeeländska mejerikolossen Fonterra, med verksamhet i 140 länder och en omsättning på cirka 23 miljarder SEK, lade för ett år sedan en femårsprognos där man spådde att efterfrågan på ekologisk mjölk kommer att öka med 140 procent under den närmsta femårsperioden.
Försäljningen av företagets ekologiska mejeriprodukter har ökade med 60 procent under 2008 och 2009, men under 2011 har det gått trögt, något som man främst tillskriver den pågående ekonomiska krisen. Fram tills alldeles nyligen Uppmanade Fonterra sina producenter att ställa om till ekologisk produktion, men nu har runt hälften av de ekologiska producenterna fått beskedet att företaget inte vill ha deras mjölk. Fonterra försöker nu koncentrera den ekologiska produktionen till ett område, eftersom transportkostnaderna dragit i väg, och man försöker också utöka tillverkningen av ekologisk ost, där det fortfarande finns goda avsättningsmöjligheter.

- Vi förstår det stora engagemang som många av våra producenter lagt in i vårt ekologiska program och en tillbakagång är inte enkel att göra. Beslutet att minska vår ekologiska verksamhet var inte lätt att ta, men vi måste få den ekologiska affären tillbaka till ”Break-Even”, säger Kelvin Wickham, informationsansvarig hos Fonterra.

2011-09-20