Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Inför höstsådden: Satsa på vete och oljeväxter


Inför höstsådden så kommer rekommendationer från Lantmännen. Rådet är att väga in det svenska importbehovet, som främst är av vete, i planeringen av höstsådden och att så största möjliga areal med höstvete.

Samma råd gäller för oljeväxter. Lantmännen jobbar för att fortsatt få in svenskt raps till ekologiskt Bregott. Det svenska priset har legat långt över importpriset genom åren, beroende på att man har denna kund som efterfrågar, och även betalar mer, för svenskt. För den som säljer KRAV-raps nu under skörden kan man välja spot- eller terminspris. Observera att spontanleveranser alltid går in i poolen.

Ett ytterligare råd är att så måttligt med råg eftersom det är latent överskottsrisk och efterfrågan är även i Sverige måttlig. Så även rågvete med måtta.

2011-09-27