Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiskt foder till en av landets största nötbesättningar

På några få år har Johan Tell byggt upp en verksamhet som gjort honom till en av landets största nötköttsproducenter. Med en besättning på mellan 2000 till 2200 djur och eget varumärke för butiksstyckat kött har han satsat på en profil som producent av närproducerat naturbeteskött med hög kvalitet som främsta kännetecken. Allt foder är ekologiskt odlat. Verksamheten omsätter 17 miljoner kronor under 2008. Totalt brukar Johan Tell 1500 hektar, varav 600 hektar naturbeten. Företaget återfanns på 12:e plats på listan över de gårdar som fick mest miljöersättning 2007. All åkerareal brukas ekologiskt och används till bete och för produktion av grovfoder till djuren.

-En vinterdag går det åt 35 ton foder. Det fungerar jättebra med den ekologiska odlingen och det finns ingen anledning för mig att odla konventionellt. Jag ser ju klara fördelar med den ekologiska odlingen nu också när priset på gödning och sprutmedel skjutit i höjden. Däremot är det inte aktuellt att KRAV-märka köttet. Vi satsar på att kommunicera våra egna mervärden till konsumenten, säger Johan Tell.

2008-11-12