Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Vad blir priset på ekosspannmålen 2008?

Många spannmålsodlare väntar med spänning på prissättningen på årets ekologiska spannmålsskörd. Lantmännen är Sveriges största aktör när det gäller handeln med ekospannmålen. Här har man ännu inget prisbesked att ge:

-De flesta grödor kommer att slutbetalas i årspoolen och publiceras i början av december. Då sätts också spotpriser för dessa grödor. En stark hemmamarknad efterfrågar en stor andel produkter och de flesta svenska kunder köper sina årsbehov nu. Marknaden för export är rätt avvaktande och långsam, så det är bra att vi inte är några stora exportörer i år, säger Anneke Svantesson som är divisionschef för Lantmännens försäljning av ekologisk spannmål.

Varaslättens Lagerhus står för 25 procent av handeln med spannmål i Västsverige och handlar också med ekologisk spannmål. Här har man heller inga priser klara ännu:

-Vi slutbetalar våra producenter under vecka 48. Priserna på den ekologiska spannmålen har sjunkit, om än inte lika mycket som på konventionell spannmål. Vi har en god efterfrågan och flera förfrågningar på export till bland annat Finland och Norge, säger Leif-Ove Gustavsson som är VD för Varaslättens Lagerhus.

2008-11-11