Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

80 procent av KRAV-köttet kan försvinna när Scan slopar märkning

När Scan slutar med KRAV-märkningen den förste november kan det betyda att en stor del av det KRAV-märkta köttet i handeln försvinner. Enligt Scan kommer man att kunna hålla isär certifieringarna fram till styckning men för många av de förädlare som tar KRAV-råvara från Scan betyder det här problem. Scan står för ca 80 procent av den slaktade volymen av KRAV-kött och i praktiken betyder det att en stor del av detta kött inte kommer att kunna säljas under KRAV-märket, inte heller av de vidareförädlare som köper råvara av Scan.

-Jag uppskattar att vi köper ca 60 procent av det KRAV-kött som Scan slaktar. I våra butiker kommer köttet inte att kunna säljas KRAV-märkt, och när det gäller Änglamarks charkprodukter, där ett av kriterierna är att det skall vara KRAV-märkt charkråvara får vi också problem eftersom Scan inte kommer att sälja någon sådan, säger Mikael Robertsson som är miljöchef på Coop.

-De förädlare som inte kan ta in helfall i produktionen och som köpt KRAV-råvara från Scan kommer nu att få problem eftersom de inte får sätta KRAV-märket på slutprodukten. Jag kommer att köpa in min egen råvara från en annan leverantör, så att jag kan behålla KRAV-märkningen, säger Marie Pettersson som är VD på Mälarchark .

2008-11-06