Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Gården Partihandel satsar på ekologisk potatisförädling -söker fler odlare

Sedan februari har Gården Partihandel AB tagit över i potatisfabriken i Skara. Tidigare bedrev Scan, som ligger beläget ett stenkast bort, potatisförädling till sin produktion här. Men nu har Scan istället blivit en av kunderna. I fabriken tillverkas pommes frites, strips, klyftor med och utan skal till butiker, grossister och storkök samt potatistärning och -flis till industrikunder. Nu ska man även börja tillverka KRAV-produkter av ekologisk potatis.

-Ekologiskt och närproducerat ligger i tiden. Vi får mycket förfrågningar när det gäller ekologiska produkter, säger Magnus Andersson som är försäljningsansvarig.

Grunden i Gården partihandel var och är odling och packning av potatis. Verksamheten, som sysselsätter 20 personer, har en egen potatisodling på 170 hektar. Ett 60-tal odlare levererar också potatis till företaget, de flesta från Skaraborg, men även från Skåne och Värmland. Under 2008 kommer företaget att hantera knappt 1000 ton ekologisk potatis, fortfarande en bråkdel mot den totala volymen men en fördubbling mot 2007. Ungefär 500 ton kommer att förädlas i fabriken.

- Vi är i behov av att köpa in mer ekologisk potatis. Vi kan även köpa in problempartier, som inte håller måttet för butiksförsäljning eftersom röta och rost försvinner när potatisen kokas och friteras. Odlare får gärna kontakta oss, säger Magnus Andersson.

Årets ekologiska potatisskörd ser mycket bra ut. På grund av den tidiga torkan har plantorna inte drabbats av bladmögel.

-Det ser ut att bli den bästa skörden på 10 år. För första gången har vi också odlat egen ekologisk potatis på 7 hektar. Priset till odlaren ligger ca 2 kronor över den konventionella potatisen, säger Magnus.

Ungefär 10 procent av den volym som förädlas i fabriken är i dag ekologisk. De ekologiska produkterna säljs idag främst till industrikunder. Gården Partihandel omsatte ca 80 miljoner kronor under 2007

-Vår målsättning är att komma i gång med någon förädlad ekologisk produkt för försäljning till konsument inom en snar framtid. Tendenserna tyder på att handeln vill ha det här, men vi vet inte heller hur efterfrågan kommer att påverkas av de kärvare tider som är i antågande, men på det stora hela ser det ljust ut för den ekologiska potatisen, säger Magnus.

Vad tror man om framtidens potatisodling då?
- KRAV-odlad potatis är intressant. Vi får många förfrågningar på KRAV-produkter och kommer att starta tillverkning i fabriken inom kort. Men jag tror också på en större specialisering av odlarna och en tilltagande stordrift, avslutar Magnus Andersson

 

Text och Bild: Cecilia Ryegård

2008-10-29