Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Sjunkande priser på ekologiskt foder

De senaste två åren har utvecklingen varit dramatisk på ekologiskt foder. Dels har det varit stora prissvängningar, dels en snabbt ökande efterfrågan. Lantmännen är marknadsledare på ekologiskt foder och på fyra år har den sålda volymen dubblerats. Under årets första halvår har försäljningen av ekologiskt nötfoder ökat med 30 procent och höns- och grisfoder har ökat med 20 procent. Efter stigande priser och brist under förra året är pristrenden nu neråtgående.

-Det svänger snabbt och vädermarknaden styr råvarumarknaden. I augusti var vi oroliga för att behöva importera foderspannmål. Nu kommer tillgången att vara säkrad och priserna är på väg ner, efter att ha fördubblats på ett år. Även priset på soja är på väg ner, fortsätter Anna Björnberg, som är ansvarig för den ekologiska försäljningen vid Lantmännens foderdivision med huvudkontor i Lidköping.

2008-10-15