Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dramatiska svängningar på ekologiskt foder

De senaste två åren har utvecklingen varit dramatisk på ekologiskt foder. Dels har det varit stora prissvängningar, dels en snabbt ökande efterfrågan. Lantmännen är marknadsledare på ekologiskt foder och på fyra år har den sålda volymen dubblerats. Under årets första halvår har försäljningen av ekologiskt nötfoder ökat med 30 procent och höns- och grisfoder har ökat med 20 procent.

-Vi tror på fortsatt ökad efterfrågan på ekologiskt foder, både på höns och nöt. Men mycket hänger på hur mejerierna lyckas med sin rekrytering av nya ekologiska mjölkproducenter. Nu är ökningen kanske extra stor i och med kravet på 100 procent ekologiskt foder. I år kommer priset att vara betydligt lägre än förra året beroende på att årets skörd genererat stora foderkvantiteter, säger Anna Björnberg som är ansvarig för den ekologiska försäljningen vid Lantmännens foderdivision med huvudkontor i Lidköping.

2008-10-14