Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Scan slopar KRAV-märkningen

Scan har beslutat att sluta använda sig av KRAV-märknigen. I stället kommer företagets ekologiska produkter märkas med ”Scan ekologiskt”. Produkterna kommer fortsatt att vara certifierade men varken EU- eller KRAV-märkningen kommer att synliggöras på förpackningarna.

-Scan gör detta för att vara tydligare mot konsumenten. Vi vill ha enbart en märkning på produkten för att vi tror att flera märkningar blir förvirrande för kunden. Vi har redan i dag såväl producenter som är EU-certifierade som KRAV-certifierade och det blir en förenkling i produktionen när vi inte behöver hålla isär dessa, säger Margareta Thorgren som är informationschef på Scan.

-Detta är ett svek mot konsumenten. KRAV-märkningen är garant för starka regler när det gäller djurvälfärd och tillsatser. Att ta bort KRAV-märkningen är att anonymisera produkten. De signaler vi fått från handeln är att man reagerat mycket negativt på beslutet, säger KRAV´s VD Lena Söderberg.

-Vi är förbluffade och tycker att Scan handlar ur ett rent produktionsperspektiv och med en okänslighet för marknaden som gör oss ytterst förvånade. Vi ifrågasätter Scan´s hantering av den här frågan, säger Mikael Robertsson som är miljöchef på Coop.

-Scan får naturligtvis göra som de själva tycker. Vi har själva också provat detta och märkte våra produkter med Ica ekologiskt istället för KRAV-märkningen. Det var utan framgång och vi har satt tillbaka märkningen igen. Vårt eget varumärke var inte tillräckligt starkt och vi blev mycket ifrågasatta av såväl av konsumenterna som av butikerna, säger Kerstin Lindwall som är miljöchef hos ICA.

Den nya märkningen på Scan´s ekologiska produkter kommer att börja gälla från den förste november.

2008-10-02