Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

700 hektar ekologiskt på Wapnö


På Wapnö drivs två linjer i växtodlingen: KRAV-odlat och Wapnöodlat. Av den sammanlagda areal är 700 hektar Krav-certifierad. Wapnöodlat innebär att de bästa av de ekologiska och konventionella metoderna tillämpas. Konstgödsel behövs inte, kobesättningen producerar tillräckligt för de totalt 1600 hektaren. Växtodlingen består av fodersäd, höstvete, speltvete och raps. I den ekologiska odlingen tar vallen hand om ogräs som tistel och kvickrot, men ett växande problem har blivit bestånden av Skräppa.

-Skräppan har blivit ett jätteproblem, som jag inte vet hur vi skall få bukt med. Enda bekämpningen är att dra upp den för hand. Vi bedriver en intensiv ekologisk odling. Varje m² måste vara lönsam och just nu är den ekologiska växtodlingen lönsammare än den konventionella, säger Lennart E. Bengtsson som är VD på Wapnö AB.

2008-09-23