Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nytt mejeri på Ängavallen

Efter ett stress- och ångestfritt slakteri är det dags för en mejeriproduktion där kalven får gå kvar med kon. På Ängavallen bedriver man en ekologisk verksamhet ut i minsta detalj och med djuretiken i fokus. Tanken är att använda sig av den gamla metoden att skilja kon och kalven åt på natten för att sedan mjölka på morgonen. Metoden har vidareutvecklats i samarbete med SLU i Skara. Man räknar med att kunna använda drygt hälften av de 3000 liter per år som en Rödkulla mjölkar.

-Det finns inte många platser i industriländerna där den här metoden används. Det är inte bara en nackdel ur produktionssynpunkt, utannärheten till kalven stimulerar också mjölkproduktionen, säger Mathias Nordström, som driver företaget tillsammans med sin familj.

2008-09-23