Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

3000 ekolådor i veckan på Mossagården


Lådan, kärnan i verksamheten

Företaget Mossagården har i dag 5000 prenumeranter på sina lådor med ekologiskt innehåll. Varje vecka packas ca 3000 lådor och levereras till kunder i Malmö, Göteborg, Stockholm, Västervik, Halland och längs västkusten.

Verksamheten kommer att omsätta ca 12,5 miljoner kronor under 2008 och de senaste åren har försäljningen ökat med ca 30 procent per år, och det här året blir inget undantag.

Mossagården, utanför Veberöd i Skåne, drivs och ägs av Ebba-Maria Olson, som tog över gården efter föräldrarna i slutet av 90-talet. Under hennes ledning har Mossagården utvecklats till en blomstrande affärsverksamhet med ett 20-tal anställda. Till gården hör 60 hektar, varav 39 är odlade med främst grönsaker. Men det som produceras på gården förslår inte och Mossagården har avtal med ytterligare ett 30-tal gårdar för leveranser av framför allt grönsaker.

Ebba-Maria Olsson

-Min bedömning är att vi skulle kunna dubblera försäljningen om vi bara kunde garantera tillgången på råvaror. Vi vill nå ut till nya områden. Konsumenterna tycker att konceptet är bekvämt och man gillar överraskningsmomentet, när man fått hem sin låda och öppnar locket Vi har flera produktnyheter på gång, bland annat torrvaror och mejeriprodukter, säger Ebba-Maria Olsson.

Under sommaren och första delen av hösten finns det bara skånsk-odlat i lådorna. Senare på året, liksom i början av säsongen kompletteras sortimentet upp till ungefär hälften med importerade varor. Importen från Danmark, Tyskland, Holland, Italien och Spanien sköter man själv på Mossagården. Den svenska råvaruförsörjningen är något knapp.

-Vi klarar oss med nöd och näppe. Det behövs fler odlare. Den ekologiska odlingen är känslig, men nu har priserna stigit och marginalerna har blivit bättre. Vi är en bra avsättningskanal för odlarna. Det är stor brist på ekologisk frukt, till exempel saknas svenska päron helt, säger Ebba-Maria.

Mossagården komponerar ett antal olika lådor i olika prisklasser, mellan 95-195 kronor. Stora volymer passerar Mossagårdens packhall varje år: 100 ton äpple, 1000 ton morötter.
Man har även andra avsättningskanaler förutom genom prenumerationssystemet: Restauranger, skolor, företag, butiker och grossister.


Mossagårdens verksamhet är nominerade till Änglamarkspriset 2008. Ambition är att bli en fossilbränslefri gård. En biogasanläggning skall vara klar till våren. Leveranserna sker med fyra biogasbilar. På Mossagården finns gårdsbutik, hotell och konferensverksamhet. I slutet av augusti arrangerade man en ekofestival. Den hade 2000 besökare. Kända artister som Louise Hoffsten, Tomas Di Leva och Peter Wahlbeck uppträdde.

-Festivalen var en stor succé och återkommer troligen nästa år. Vi har också varit med och arrangerat Ekorundan, 6-7september, då 14 gårdar höll öppet för allmänheten, avslutar Ebba-Maria Olsson.

För mer information på Mossagårdens hemsida klicka  här

Text och bild: Cecilia Ryegård

2008-09-17