Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Wapnö: Bättre ekonomi i ekologisk odling


På Wapnö drivs två linjer i växtodlingen: KRAV-odlat och Wapnöodlat. Av den totala areal är 700 hektar Krav-certifierad. Wapnöodlat innebär att de bästa av de ekologiska och konventionella metoderna tillämpas. Konstgödsel behövs inte, kobesättningen producerar tillräckligt för de 1600 hektaren. Växtodlingen består av fodersäd, höstvete, speltvete och raps. I den ekologiska odlingen tar vallen hand om ogräs som tistel och kvickrot, men bestånden av Skräppa har blivit ett problem:

-Skräppan har blivit ett jätteproblem, som jag inte vet hur vi skall få bukt med. Enda bekämpningen är att dra upp den för hand. Vi bedriver en intensiv ekologisk odling. Varje m² måste vara lönsam och just nu är den ekologiska växtodlingen lönsammare än den konventionella. Jag tror att ekotrenden kommer att hålla i sig och bli ännu starkare med nästa generation, säger Lennart E. Bengtsson som är VD på Wapnö AB.

Mjölkkarusellen på Wapnö:
60 kor i timmen

 Mejeriet är hjärtat i Wapnös verksamhet. Här mjölkas 1100 kor 3 gånger om dagen. Totalt mjölkas 30 000 liter mjölk per dag, vilket betyder ca 11 miljoner kilo om året. Tiden från mjölkning till färdig produkt kan ibland bara vara några timmar och förpackningarna märks med klockslaget för mjölkningen. Mjölken homogeniseras under lågt tryck, eller inte alls och packas på gården för att sedan säljas till butiker i närområdet.

Lennart E. Bengtsson

 -Vi brukar säga att vi är Sveriges minsta mejeri. Vi säljer all den mjölk vi kan producera under vårt eget varumärke. Varumärket är otroligt viktigt för vår verksamhet. Vi är själva ansvariga för att odla det. Vi behöver inte sitta i KRAV´s, eller något annat varumärkes knä och svara för andras misstag, samtidigt som vi måste stå för våra egna. Vi producerar det våra konsumenter vill ha. De vill ha en närproducerad produkt med hög kvalitet, fortsätter Lennart E. Bengtsson.

Wapnö AB omsätter ca 100 miljoner kronor under 2008 och omsättningen har en ökningstakt runt ca 7 procent per år. Företaget har 55 anställda.
Totalt finns ca 2300 djur på gården, inräknat rekrytering och kalvar. Verksamheten på Wapnö fortsätter att utvecklas och just nu planeras en biogasanläggning och det byggs två nya ladugårdar för ytterligare ca 1200 djur.

På Wapnö produceras Mjölk, Grädde, Filmjölk, Gräddfil, Yoghurt, Färskost, Vete- och dinkelmjöl, ett 30-tal olika produkter framställs och säljs framför allt i Norra Skåne med Helsingborg och Båstad men även Göteborg som köpstarka marknader. Marknadens priser för jordbrukets KRAV-produkter är annars något som Lennart starkt ifrågasätter.

-Varorna har för lågt pris i butikerna i dag. Jag tvivlar på att till exempel de grönsaker vi köper i butikerna är tillräckligt betalda, trots bristen. Vi lever i en dubbelmoral och på billig import. Vi ställer höga krav på vårt eget djurskydd, men vi vill inte betala för kinesernas djurskydd, eller ens deras mänskliga rättigheter. Vågar vi därför vara helt negativa till GMO? Jag vågar det inte. Jag kan säga att idag är det inte aktuellt på Wapnös ägor, men det kan hända att behovet kommer i framtiden, avslutar Lennart.

Text & Bild: Cecilia Ryegård

2008-09-23