Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Färre KRAV-grisar till England från Scan

 
Under våren 2007 började Scan exportera helfall av KRAV-gris till Eastbrook i England. Från början låg volymen på 100 grisar per vecka. I början av året ökade Eastbrook sin beställning med 25 procent, till 125 stycken och Eastbrook har tidigare haft önskemål om att ytterligare öka sin beställning. Men nu har företaget fått problem med avsättningen på den brittiska marknaden. Det är de stora detaljhandelskedjorna Tesco och Sainsburys som köper mindre från grossisten. En anledning kan vara kampanjen "Buy brittish" där man propagerar för att köpa fler inhemska varor.
 
-Vi är i ett läge nu där Eastbrook inte kommer att ta de volymer som de tidigare gjort. Exakt hur stor minskningen blir är inte klart ännu. Det har varit en god affär för oss eftersom de köpt hela grisen och pundet har varit starkt. Nu har pundet sjunkit. Det har blivit dyrare för dem att handla av oss och affären är heller inte lika lönsam för vår del längre. Vi ser inget problem med avsättningen av Krav-grisarna eftersom vi har en god efterfrågan på den svenska marknaden, säger Billy Strid som är tillförselansvarig på gris hos Scan.

2008-09-11