Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiskt dubblade i värde hos Magnihill

 

Flygfoto över Magnihill
Ett stenkast utanför Helsingborg ligger företaget Magnihill som producerar och förädlar djupfrysta konventionella och ekologiska grönsaker till detaljhandel och industrin.

Magnihill är inne i en stark tillväxtfas och den ekologiska försäljningen ökade med 20 procent under 2007. Företaget omsatte ca 100 miljoner kronor under 2007 och 22 miljoner kom från den ekologiska försäljningen. Värdemässigt dubblerades den ekologiska försäljningen under 2007. Bland kunderna som köper ekologiskt hos Magnihill kan nämnas Menigo, Servera, Semper, Dafgård, Irma och Findus.

 

Wiveca Pehrsson-Almgren
-Vi är just nu inne mitt i offertstadiet med våra kunder. Intresset för ekologiskt verkar fortsätta öka och det råder optimism bland de företag som tillverkar ekologiska produkter. Flera nya stora företag är på väg in på marknaden, vilket också tyder på att man ser en potential i den ekologiska marknaden. Vi är försiktiga och räknar med en ökning på minst 10 procent under 2008. Vi har brist på i stort sett alla ekologiska grönsaker. Framför allt är vi i trängande behov av ekologisk potatis, morötter och ärtor, säger Wiveca Pehrsson-Almgren som är VD och delägare i Magnihill.

 

Att det ser ljust ut på försäljningssidan för det ekologiska sortimentet beror också på att man på Magnihill i dagarna hoppas på att kunna avsluta en rejäl stororder på en grönsaksblandning till ett företag vars avsikt är att använda den i kedjans restauranger över hela världen.

 

Magnihill´s exportförsäljningen av ekologiska grönsaker har stadigt ökat de senaste åren. Företaget har ett säljkontor i Danmark. Där har personalstyrkan utökats från en heltid till två.

 

-På exportsidan ser det väldigt ljust ut. Vår export har ökat med 25 procent. Det är främst länder som Italien och Danmark som efterfrågar våra produkter. Flera svenska företag får förfrågningar om tillverkning av ekologiska maträtter för exportmarknaden och har stora exportorder på gång, fortsätter Wiveca.

 

Ärtskörd hos Magnihill
Ungefär 2000 ton ekologiska grönsaker och rotfrukter passerar Magnihill´s frysar under 2008. Årets skörd av grönsaker och rotfrukter är i full gång och skörden ser ut att bli normal, om den bara kommer in under tak. Ärtskörden är avklarad och resultatet var fina och bra ärtor vilket var en lättnad efter förra årets katastrofskörd.

 


-Vi fick in 85 procent av ärtskörden, vilket vi betecknar som ett lyckat resultat. Ärtor och morötter är våra viktigaste råvaror, även om de börjar få konkurrens av potatis och palsternackor. Det är synd att inte fler producenter satsar på ekologiskt när vi har så god efterfrågan. Intresset från odlarna är så pass lågt att vi får börja fundera på att öka vår egen odling, och till och med arrendera mark för detta. Jag vet fler företag som har samma problem och nu får lösa odlingen själva. Jag önskar verkligen att fler producenter skulle satsa på ekologiskt, avslutar Wiveca Pehrsson-Almgren.

2008-09-03