Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Försäljningsökning på 39 procent leder till höjda leverantörspriser hos Skånemejerier

 

Just nu är det stor efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter och en brist på ekologisk mjölkråvara som följd. Redan under hösten 2007 rådde en akut brist på ekologisk mjölkråvara hos Skånemejerier och man tvingades bland annat att tillfälligt avbryta tillverkningen av standardmjölk.

För att få fart på ekoproduktion höjer Skånemejerier från och med den 1 augusti ekotillägget med 40 öre. Tillägget blir därmed 1,35 och högst i landet. Snittpriset för ett kilo ekologisk mjölk blir då 4,73 kronor. Skånemejerier följer därmed efter Arla och Milko, vilka även de aviserat en höjning av ekotillägget. Men något priskrig på ekologisk mjölk är det inte tal om enligt Anders Olsson, Skånemejeriers styrelseordförande:

 
-Vi vill främst få våra egna medlemmar med konventionell produktion att ställa om, eller att utöka redan befintlig ekoproduktion, säger han.

 

Skånemejerier har ett stort behov av att öka sin invägning av ekologisk mjölk. Man talat om en ökning av invägningen under 2008 med 20 procent, eller 3 miljoner kilo, mot de 14 miljoner kilo som vägdes in under 2007 och ännu mer på sikt.

 


-Inom ett par år behöver vi dubblera vår invägning för att kunna tillgodose marknadens behov. Vi ser ett visst intresse bland producenterna för omställning, men vi behöver många fler än dagens 25 ekologiska mjölkgårdar. Det är därför vi höjer ekotillägget, för att försöka stimulera produktionen, säger Anders Olsson.

 

Den starka försäljningen av ekologiska mejeriprodukter fortsätter för Skånemejerier. Hittills i år har försäljningen ökat med 39 procent (maj  2008). Under 2007 ökade försäljningen med 35 procent.

 

-Försäljningen har fortsatt att öka även efter maj. Ökningen är jämn över hela sortimentet. Problemet är att eftersom vi saknar ekologisk mjölkråvara kan vi inte ta fram nya ekoprodukter, annars skulle vi kunna sälja ännu mer, säger Per-Olof Johnsson som är marknadschef hos Skånemejerier.

 

Skånemejerier har ett internt mål om att 10 procent av den totala invägningen skall vara ekologisk år 2010, det betyder 35 miljoner kilo ekologisk mjölk.

Skånemejerier är det tredje största mejerier i landet när det gäller invägning av ekologisk mjölk, med sina 14 miljoner kilo. Den ekologiska andelen stod då för knappt 5 procent.

 

Skulle målsättningen infrias betyder det att Skånemejerier väger in 35 miljoner kilo ekologisk mjölk år 2010. Det motsvarar en andel om 10 procent av den totala invägningen.


Text: Cecilia Ryegård
Bild: Skånemejerier

2008-06-23