Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Fortsatt bra fart på Lantmännens ekoförsäljning

Lantmännens ser inga tecken på att handeln med ekologisk spannmål är på väg att avta. Även om handeln nu är inne i en lugnare period är den större än motsvarande period tidigare år. Markant är att foderförsäljningen ökar kraftigt. Av den svenska försäljningen går ca tre fjärdedelar till foder. Även humankonsumtionen ökar och kvarnmarknaden går också bra.
- Vi har under det gångna året fått bevittna ett historiskt trendbrott på jordbruksråvaror, situationen har i mellan åt varit overklig. Jag utesluter inte att det kan bli paniklägen längre fram i vår med brist på ekospannmål. Det märks att det är fullt drag på den ekologiska animalieproduktionen. Kravet på 100 procent ekologiskt foder har också gjort att efterfrågan ökat. Kunderna hämtar tidigare än förväntat och gör även tilläggsbeställningar. Tidigare gick hälften av den ekologiska spannmålen på export, men nu säljer vi 60 procent i Sverige, säger Anneke Svantesson som är divisionschef på Lantmännen Ecotrade.
Priserna på den ekologiska spannmålen steg mellan 40 och 110 procent från 2007 års skörd hos Lantmännen, som ensamma står för ca 90 procent av handeln på den svenska ekologiska spannmålsmarknaden.

2008-04-17