Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Tema ekologisk bomull: H&M satsar på ekologisk bomull

 


Inom modevärlden har man börjat få upp ögonen för den skada som konventionell bomullsodling och tillverkning av kläder åsamkar miljön och de människor som arbetar med tillverkningen. Flera välkända modedesigners, till exempel Beatlesdottern Stella McCartney har ett stort miljöengagemang. När hon skulle designa en klädkollektion åt den välkända, världsomspännande svenska klädkedjan insisterade hon på att minst ett plagg i kollektionen skulle vara tillverkat av ekologisk bomull. Det var år 2002, H&M har därefter satsat på att öka sin förbrukning av ekologisk bomull. Från och med hösten 2007 kan H&M erbjuda plagg för alla, tillverkade av ekologisk bomull, från nyfödd och uppåt. Under 2007 använde H&M ca 1100 ton ekologisk bomull i sin klädtillverkning, jämfört med 30 ton under 2006. Nu är ca 1 procent av H&M´s totala bomullsanvändning ekologisk. 

 

-Kläder av ekologisk bomull är efterfrågade just nu och då vill vi kunna erbjuda det, men ekologisk bomull är inget nytt för oss. Redan 1994 började H&M blanda ekologisk bomull i en del plagg. H&M vill främja ekologisk bomull som ett led i vår strävan efter en hållbar produktion. Vi är också medlemmar i organisationen Organic Excange. Det är vår förhoppning att efterfrågan på kläder av ekologisk bomull ska bestå och bli ett stående inslag i vårt sortiment, men alldeles oavsett fortsätter vi med inblandningen av ekologisk bomull i en del av våra plagg på baby och barn, säger Camilla Eriksson som är pressansvarig på H&M.

Den ekologiska bomull som används av H&M är certifierad av Control Uninon och kommer huvudsakligen från Turkiet, Indien och Kina. Ännu så länge har inte H&M något helt ekologiskt plagg, alltså då även tillverkningen sker med ekologiska metoder. Uppskattningsvis 60 procent av kemikalierna vid tillverkning av bomullsplagg används vid beredningen av plaggen och 40 procent vid odlingen.

-Det skall inte uteslutas att vi snart tillverkar helt ekologiska plagg. I dagsläget är förekomsten av skadliga kemikalier redan begränsat i produktionen av våra kläder, det gäller hela sortimentet, tack vare vår kemikalierestriktionslista, säger Camilla.

I Sverige köper vi i snitt 24 kilo textil per person och år. De låga priserna och snabba trenderna gör att konsumtionen ökar varje år. Av naturfibrerna är det konventionellt odlad bomull som ger störst problem. Mer än hälften av världens bomullsodlingar konstbevattnas. Efterfrågan på ekologisk bomull har ökat dramatiskt på senare år, men ännu är bara en procent av världens bomull ekologiskt odlad. Av världens användning av bekämpningsmedel används 11 procent vid bomullsodling, bara 2 procent av odlingsytan upptas av bomull. Av världens insektsmedel används en fjärdedel vid bomullsodling. För att framställa ett kilo textil från bomullsfibern går det år 350 liter vatten och ett kilo kemikalier. (Källa: Naturskyddsföreningen)

 

 


 

 

 


 

2008-03-23