Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Catillus: En ekologisk grossist för skolkök i Västerås

Catillus är en grossist åt Västerås kommuns skolrestauranger. Totalt levererar företaget livsmedel till cirka 60 skolor i Västerås kommun. Företaget producerar dagligen cirka 19 000 portioner skolmat, varav cirka 700 portioner är KRAV-märkta. År 2005 omsatte Catillus 44 miljoner kronor, varav cirka 2,2 miljoner var ekologiska livsmedel. Detta motsvarar att cirka 5 procent av all skolmat som serveras i Västerås kommun är KRAV-märkt. Företaget är privatägt sedan 1996 och då började man också sälja ekologiska livsmedel.


- Vår försäljning av ekologiska livsmedel är mycket beroende på vad kökscheferna i skolköken bestämmer sig för att beställa. Vi tillhandahåller både ekologiska och konventionella alternativ på fler olika produktgrupper, sedan är det plånboken som styr i respektive skola. Här skiljer det sig mycket mellan hur skolorna väljer att profilera sig och här har rektorn en otroligt viktig roll. De skolor som har en grön profil köper mer ekologiska livsmedel än de som inte har någon. De politiska målen i kommunen är dock tydliga, vilket borde leda till en ökad eko-försäljning, säger Ulf Bergström som är en av delägarna och cheferna på Catillus.

Västerås kommun har konkreta kommunala miljömål när det gäller inköp av ekologiska livsmedel. År 2006 skall ekologiska livsmedel stå för 10 procent av den totala livsmedelskostnaden i kommunen. Enligt kommunen nådde man 2004 ett resultat på 8 procent, vilket också då var kommunens mål.

Ett beslut som kommunen har tagit för att nå de uppsatta målen är att all mjölk som köps in till skolorna i kommunen skall vara ekologisk. Under 2006 så har kommunen också tryckt på så att ett antal ekologiska produkter särskilt har upphandlats för att få ett bättre pris och man jobbar efter "ät S.M.A.R.T" principen.

– Förändringar i den ekologiska försäljningen beror på hur nyckelpersonerna (rektorerna) som kontrollerar ekonomin för skolornas måltider prioriterar. Enligt kommunens politiska mål så skall konsumtionen av ekologiska livsmedel öka i skolorna, men uppriktigt sagt vet jag inte om det blir så. Min gissning är att man kommer att ligga på den här nivå ett tag framöver om inte politikerna ger en tydligare styrning hur de verkliga beslutsfattarna, rektorer och kökschefer, skall prioritera, säger Ulf Bergström.

- De ekologiska livsmedel som vi säljer mest av är mjölk, vitkål och knäckebröd. En annan produkt som börjar bli mycket populär bland ungdomarna är "Hällabrödet". Vi tillverkar också tre egna ekologiska rätter. Ärtsoppa (som finns i två varianter varav en är vegetarisk), köttfärssås med spagetti och en italiensk tomatsås med pasta. Vi har ingen kortsiktig plan för nya eko-rätter, men vi letar kontinuerligt efter nya affärsmöjligheter, avslutar Ulf Bergström.


På Catillus är man idag 17 anställda. Företaget är privatägt av fyra delägare som tog över verksamheten 1996. Catillus servar 60 skolor i Västerås med barn från 1-18 år med färdiga rätter och råvaror. Företaget samarbetar med Servera och Dafgårds när det gäller råvaruinköp och vidareförsäljning.

2006-05-24