Rosendals Trädgård - en ekologisk oas mitt i storstan
Hjärtat i verksamheten är det egna bageriet. Här råder en febril aktivitet vid Ekowebs besök. Det bakas mellan 3- och 400 limpor och bröd per dag. Brödet gräddas i en stenugn, som är bageriets stolthet. Allt bröd som bakas är ekologiskt och mjölet köper man från Saltå Kvarn. Ekologiska ingredienser tycker man är lätt att få tag på, det enda man saknar är svart sirap och pommeransskal.
–Det blir ett lyft smakmässigt när man bakar i stenugn och med ekologiska ingredienser. Ytan på brödet blir annorlunda och där sitter mycket av smaken. Många av våra kunder åker hit enkom för att köpa sitt favoritbröd, säger Per Frisk som är ansvarig för verksamheten.
I år räknar man med att man kommer ha ungefär 100 000 besökare och omsätta ca 20 miljoner kr.
Man använder sig gärna av mindre eko-leverantörer som till exempel Järna mejeri och ALT-grönt. Fastmyra levererar köttet och tidigare nämnda Saltå Kvarn mjölet. I butiken håller man öppet större delen av året och här säljer man ekologiska matvaror, bröd från bageriet, frukt och grönsaker samt flera andra ekologiska varor. Tillexempel har man ett brett utbud av varor från det brittiska eko-företaget Duchy. Nytt för i år är lösviktsförsäljning av bönor, frön och linser.
-Rosendal har flera uppgifter. En av dem är att värna om vår matkultur, snabbmaten gör att vi sakta men säkert håller på att förlora den, säger Per Frisk. Detta gör man genom att använda förstklassiga råvaror och tillaga mat och bakverk med omsorg. Under högsäsongen sysselsätter verksamheten ett 40-tal heltidstjänster.
2005-11-23