Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Rosendals Trädgård - en ekologisk oas mitt i storstan


Kafé, bageri, trädgård, festvåning, plantbod och butik, allt går att finna på ett av stockholmarnas populäraste utflyktsmål Rosendals Trädgård på Djurgården. Här har man en ekologisk inriktning och de råvaror som används är till 95 procent ekologiska eller biodynamiska. Under säsongen använder man helst trädgårdens egna grödor. Kaféet serverar ekologiskt kaffe och the. Bröd och bakverk bakas av ekologiska ingredienser. Man har dessutom vinrättigheter och serverar ekologiskt vin och öl.

Hjärtat i verksamheten är det egna bageriet. Här råder en febril aktivitet vid Ekowebs besök. Det bakas mellan 3- och 400 limpor och bröd per dag. Brödet gräddas i en stenugn, som är bageriets stolthet. Allt bröd som bakas är ekologiskt och mjölet köper man från Saltå Kvarn. Ekologiska ingredienser tycker man är lätt att få tag på, det enda man saknar är svart sirap och pommeransskal.

–Det blir ett lyft smakmässigt när man bakar i stenugn och med ekologiska ingredienser. Ytan på brödet blir annorlunda och där sitter mycket av smaken. Många av våra kunder åker hit enkom för att köpa sitt favoritbröd, säger Per Frisk som är ansvarig för verksamheten.

I år räknar man med att man kommer ha ungefär 100 000 besökare och omsätta ca 20 miljoner kr.


Man använder sig gärna av mindre eko-leverantörer som till exempel Järna mejeri och ALT-grönt. Fastmyra levererar köttet och tidigare nämnda Saltå Kvarn mjölet. I butiken håller man öppet större delen av året och här säljer man ekologiska matvaror, bröd från bageriet, frukt och grönsaker samt flera andra ekologiska varor. Tillexempel har man ett brett utbud av varor från det brittiska eko-företaget Duchy. Nytt för i år är lösviktsförsäljning av bönor, frön och linser.

-Rosendal har flera uppgifter. En av dem är att värna om vår matkultur, snabbmaten gör att vi sakta men säkert håller på att förlora den, säger Per Frisk. Detta gör man genom att använda förstklassiga råvaror och tillaga mat och bakverk med omsorg. Under högsäsongen sysselsätter verksamheten ett 40-tal heltidstjänster.Trädgården har funnits sedan urminnes tider. Under början av 80-talet hade den förvandlats till en sopstation och var en skamfläck för Djurgårdsförvaltningen. Man beslöt sig för att göra något åt situationen och en stiftelse bildades. Det har varit ett mödosamt arbete att rekonstruera och utveckla trädgården till dagens utseende. Det som i första hand slår besökaren är de vackra arrangemangen av blommor, frukter och grönsaker. Alla färger, de stora ytorna med omväxlande gräs och rabatter och de sex växthusen som tornar upp sig med ett spännande innehåll gör det lätt att förstå att detta blivit en oas för många stressade storstadsbor.–Från början var det här ett besöksmål för de finare damerna på Östermalm, men idag har vi alla typer av besökare här. Även många invandrare börjar hitta hit vilket gläder oss. Framöver kommer vi fokusera på det vi är bäst och på det vi tjänar pengar. Vi kommer specialisera oss på rådgivning och kurser. När det gäller ekologiskt så måste vi kunna konkurrera prismässigt, det är enda vägen, avslutar Per Frisk.

2005-11-23