Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

”Lokalogisk” Matfestival i Stockholm

Den 17-18 september gick Eko Matfestivalen av stapeln, arrangerad av kulturella forumet Street. Platsen var på söder i Stockholm längs Hornstulls strand och matstånden sträckte sig en bra bit längs strandpromenaden. –Antalet besökare var naturligtvis beroende av väderleken, men ”Brittsommar” var beställt! Vädret var med oss och vi tror att antalet besökare låg runt ca 60 000 under de två dagarna, kanske ännu fler, berättar en nöjd projektledare Ingrid Persson.

Öppettiden för själva festivalen var fram till 17 på eftermiddagen men i öltälten kunde man under lördagskvällen smaka på ekologiskt öl och vin till klockan 23. Budskapet till Stockholms invånare och besökare löd: Kom hit och njut av vår matmarknad med ekologiska godbitar och smakäventyr från när och fjärran. Handla dagsfärska råvaror och läckerheter av våra lokala bönder. Smaka, mingla och låt dig inspireras!Vilket som sagt var precis vad många gjorde, trängseln var stundtals stor runt de olika stånden. Ett 60-tal producenter deltog. Ungefär hälften av dessa är KRAV-certifierade eller ekologiska till exempel Biofood, Ekolådan, Årstiderna, Ekovaruhuset och Labans kvarn. Av de övriga är det ett flertal som använder ekologiskt producerade råvaror i produktionen till exempel Robert E´s Choklad som tillverkar exklusiva handgjorda praliner. I framställningen används enbart ekologisk grädde och ekologiskt smör medan kakaon inte är ekologisk.


Några av företagen passade på att lansera nya produkter, t.ex. Biofood som fått nöjet att sälja de engelska ekologiska chokladpralinerna Booja-Booja i Sverige och nu presenterade dem på festivalen.

Street är en mötesplats där kreativa människor möter konsumenter varje helg i ett stort kulturellt forum med färg, form, smak och känsla. Den nya webbportalen låter bland annat formgivare och producenter knyta nya kundkontakter, hitta nya samarbetspartners och få tillgång till postorder och exportmöjligheter.

Tanken med Matfestivalen var att storstadskonsumenterna skulle få möjlighet att träffa lokala producenter. Temat för festivalen var ”Lokalogiskt” det vill säga ekologisk och närproducerad mat. Det fanns även en inomhusmarknad med ekologisk hälsa, färg och textil. Detta var den första lokala och ekologiska festivalen i Stockholm, tanken är att den skall bli återkommande.

Helgen bjöd också på en mängd olika aktiviteter för alla matälskare. Man kunde hänga med matskribenten Lisa Förare Winbladh på Matkaravan, lära sig att rosta sina egna ekologiska nötblandningar; prova ett brett utbud av oljor och smaka på choklad. För alla glassälskare fanns det möjlighet att få en lektion i att göra sin egen glass av Österhagens Glass som företrädelsevis använder sig av ekologiska råvaror i tillverkningsprocessen. Matskribenter och författare signerade kokböcker. Blev man trött i benen kunde man slå sig ner i någon av alla de bekväma soffor som arrangörerna placerat ut och lyssna till levande musik. I Eaters Corner pratade matglada personligheter om alltifrån den perfekta råvaran, till kulinariska strapatser på Himalayas höjder.

–Fast här var vi nog lite tidigt ute. Svenskarna verkar vara lite för blyga för den typen av aktiviteter, säger Ingrid Persson innan hon försvinner vidare i folkvimmlet.


2005-10-05