Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ferder: första och sista KRAV-räkbåten?

I början av året togs den första KRAV-godkända räkbåten i bruk. Det är fiskebåten Ferder som utgår från Grebbestad på Västkusten. Att räkfångsten blir KRAV-godkänd innebär att man fiskar från godkända bestånd och bedriver ett selektivt fiske, dvs man fiskar med mindre trål för att få enbart räkor. Båten i sig är också KRAV-godkänd vilket innebär begränsningar för t ex vilka oljor och drivmedel som får användas. När den KRAV-märkta fångsten landas är den spårbar med fångstplats och datum, vilket även går att kontrollera med två meters säkerhet med hjälp av satellit. Vid kokningen används enbart vatten och salt.

–I och med EU-inträdet har flera gått tillbaka till att koka räkan med färgämnen för att få en aptitligare färg, det får inte göras med KRAV-räkan vilket kan vara skönt för allergiker att veta, säger Charles Olsson ägare till Ferder. Försäljningen av KRAV-räkorna fick en bra start och ganska snart godkändes två andra båtar. I och med att det blev fler båtar som fiskade föddes tanken att starta ett samarbeta med Abba och producera en lake-räka.Det var för ett halvår sedan. Idag är Ferder ensam igen om att fiska och sälja sin räkfångst som KRAV-märkt. De andra båtarna säljer räkorna konventionellt. Anledningen är att det varit svårt att få ut ett högre pris för KRAV-Räkorna. Charles Olsson fortsätter:

-Tyvärr har vi fått dåligt betalt för de KRAV-märkta räkorna. Fiskhandlarna betalar samma pris som för de konventionella räkorna, ibland sämre. Det finns ett motstånd i butikerna mot en märkning på räkan eftersom man är rädd att kunderna skall bli medvetna om var och hur räkorna fiskas. De flesta räkorna i butikerna är danska och norska. Nu är det bara vi som fiskar KRAV-märkta räkor. De båda andra båtarna fiskar konventionellt tills marknaden blir bättre. Vi har försökt göra KRAV-organistaionen uppmärksamma på problemet och föra en dialog, men vi upplever att intresset varit svagt…

 

Han gör reflektionen att de som tagit in KRAV-räkorna inte haft några problem att sälja dom till 20-30 kr utöver ordinarie kilopris. –Så länge kunderna inte frågar efter KRAV-räkorna är det svårt, men vi har en stor uppköpare som börjar handla av oss i september, Fiskebröderna i Göteborg. Vi får hoppas att de kan vända trenden, säger Charles Olsson.

Han berättar vidare att räkfisket dessutom varit dåligt i sommar på grund av de stora mängder maneter som funnits i vattnet. De har satt sig in trålen och gjort det omöjligt att fiska och trålen har fått lämnas in på reparation.– Men nu är den lagad igen och vi fiskar vidare och hoppas på att marknaden vaknar, avslutar Charles Olsson innan han fortsätter lasta av dagens räkfångst som fångats vid Persgrunden långt ute till havs. Ekoweb besöker Ferder strax efter ankomsten till Grebbestads hamn och klockan visar på 22:15. Charles Olsson har bråttom att komma hem ett par timmar innan det är dags att ge sig ut på havet igen när klockan blivit tre på morgonen.

2005-09-29