Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Färgriket målar världen med Eko-Färg


Ekologisk färg, ekologisk förtunning och träolja, kan det fungera? Måste inte sådana produkter innehålla starka medel för att vara effektiva? –Vår storsäljare, den ekologiska trä- och möbeloljan är faktiskt bättre än motsvarande konventionell olja på marknaden, den överträffar alla andra. Vi säljer den till ett flertal möbelsnickare och tillverkar, till exempel Norrgavel och Gad. Alla som börjar med den fortsätter använda den. De övriga produkterna är i alla fall inte sämre än de konventionella och de är ISO-testade, säger Florian Baumgarten ägare till butiken Färgriket. Hustrun Lola instämmer

–Leinos, som vi är generalagenter för är ett tyskt företag. De tyska konsumenterna är jättetuffa om det visar sig att produkterna inte håller måttet. Därför släpper Leinos bara ifrån sig väldigt väl testade produkter, det har aldrig hänt att vi fått hit något som inte fungerat.

Färgriket är en butik med enbart ekologiskt sortiment belägen i Timmele utanför Ulricehamn. Ett 50-tal produkter finns i produktkatalogen. En fulldeklartion av tillverkningsämnen medföljer varje produkt och alla produktrester går att kompostera om man så önskar. Leinos filosofi är att man enbart använder ingredienser som är konstaterat ofarliga. De flesta andra företag utesluter bara ämnen som man vet är giftiga, vilket är en stor skillnad eftersom testerna är otillräckliga och många farliga ämnen slinker igenom. Fram till dagsläget har butiken och internetförsäljningen, som man också bedriver, omsatt ca 1,5 miljoner årligen.

–Men det är totalt utan marknadsföring. Vår familj har fått ta sin tid, men nu skall vi satsa mer på företaget och på att lansera produkterna, säger Lola Baumgarten. Den ringa marknadsföringen till trots, omsättningen har stadigt ökat med 10 procent årligen och det kommer dagligen in nya kunder.


Vad det gäller certifiering inom branschen är det dåligt med sådan. Diskussioner har förts i Tyskland men varje gång har det slutat med att kraven blivit så låga på produkterna att en certifiering blivit meningslös.


-Det samma gäller i Sverige. För att astma och allargiförbundet skall rekommendera en färg räcker det att en allergisk eller astmatisk person kan vistas i det nymålade rummet efter fyra veckor utan att få någon reaktion, med vår färg och golvolja kan man sova i rummet direkt, säger Florian Baumgarten. Eftersom det går att arbeta med produkterna utan skyddsmask är de uppskattade av yrkesmän. Det lösningsmedel som man saluför testades ingående av Ingvar Hurtig på KTH i Stockholm. Det resulterade i att alla konsthögskolor rekommenderades att använde det eftersom testerna visade att det var skonsammast.

–Många konstnärer som blivit överkänsliga mot lösningsmedel har kunnat återvända till sitt yrke när de börjat använda vårt lösningsmedel, säger Lola Baumgarten.


-Vår huvudsakliga uppgift är att informera marknaden om att det finns ett ekologiskt, miljövänligt alternativ till alla starka färger och lösningsmedel. Jag tror att de flesta inte är medvetna om hur starka de här färgerna och lösningsmedlen egentligen är som man målar sina hem med. Prismässigt sett skiljer det inte mycket på våra eko-produkter och de konventionella, säger Florian Baumgarten. Han håller just nu på att arbeta med ett program som skall vara kopplat till webbutiken där kunden själv kan mata in sina uppgifter för att se hur dyrt det ekologiska alternativet blir. -Ibland upplever vi att det brister i självkänslan hos svenskarna, de tycker att de konventionella produkterna duger till dem. Svensken tror också att Sverige är så rent och bra att man inte behöver vara medveten och aktivt göra ett val, avslutar Florian Baumgarten.

2005-09-01